in

Szaloncukrok a 70-es években – íme a kínálat

Hirdetés
Hirdetés

Szaloncukrok a 70-es években – íme a kínálat.

A ’70-es évek szaloncukor választéka három fajtára korlátozódott:

  • ezüstpapíros, bevonat nélküli fondant három ízben
  • aranypapíros, csokoládé bevonatú fondant három ízben
  • fenyőágakkal és harangocskákkal díszített rózsaszín és kék celofános, aranypapíros, csokoládé bevonatú fondant három ízben.

Ebből az utolsó, a fenyőágacskákkal díszített exkluzív szaloncukor emlékeim szerint normál kereskedelmi forgalomba nem igen került, így erről sok emlékem nincs is.

JÁTSSZ ÉS NYERJ! LOTTÓZZ AKÁR INGYEN! Próbáld ki MOST és nyerj valódi pénzt!

Először a parlamentben, (a minden évben megtartott) karácsonyi ünnepélyen jutottam hozzá, ahova mint jó tanuló kisdobost választottak ki harmadikos koromban. Egyébként főleg üzletek kirakatában elhelyezett karácsonyfákon, és egy-egy kiváltságos osztálytársam uzsonnás zacskójában láttam ilyet. Ebből kifolyólag emlékeim az ezüstpapíros és aranypapíros szaloncukorra korlátozódnak. Nálunk otthon mindig ezüstpapíros volt.

Egy doboznyi cukor került a fára, egy doboz pedig a kamrába, amiből az ünnepek alatt szabadon ehettünk, feltéve, hogy a fán levő szaloncukrokhoz nem nyúlunk.

A konzum szaloncukor három ízét nehéz volt meghatározni, inkább a színek szerint csoportosítottuk: a fehér volt a legfinomabb, talán a vanília íz dominált a sűrű cukoríz mellett, a rózsaszín is finom volt, íze puncs lehetett, a barna viszont kifejezetten rossz volt, a már akkor sem kedvelt Erigon kanalas gyógyszer ízére emlékeztetett leginkább.

A csokoládé bevonatúval szemben az ezüstpapírosnak megvolt az az előnye, hogy a szaloncukrok kibontogatásával színek szerinti preferenciáink alapján tudtuk elfogyasztani: először a fehérrel, majd a rózsaszínnel végeztünk, a barnák viszont sokáig a dobozban maradtak, és csak igen-igen lassan fogytak. Mivel a szaloncukor nem volt csokoládéba mártva, a kiszáradás ellen semmi nem védte. Az esetek nagy részében már az üzletekbe is kiszáradtan érkezett, és került a kamránkba is. Ilyenkor elharapni képtelenség volt: próbálkozásaink nyomot hagytak a cukron; fogaink lenyomata úgy maradat a szaloncukor felületén, mint a fogászati viaszban.

Egészben való elszopogatáshoz viszont túl nagynak bizonyult, azzal sem jártunk sikerrel, ezért minden évben a keménységhez alkalmazkodó hasítási technológiát alkalmaztunk: volt, hogy egyszerű kés megtette, volt hogy diótörőt vagy kalapácsot kellett használnunk. És volt egy olyan évünk is, amikor a szaloncukor nem száradt ki, és segédeszközök nélkül fogyasztható volt.

konzum
Forrás: retrogastro blog

Várjuk a véleményed!
Mikor van aranyvasárnap 2019-ben? Íme a válasz!

Mikor van aranyvasárnap 2019-ben? Íme a válasz!

Megjelent a Nők Lapja Advent 2019