in

Szaloncukor – érdekességek, tények, információk

Szaloncukor – érdekességek, tények, információk a szaloncukorról.

A szaloncukor igazi hungarikum, hagyományosan magyar édesipari termék – szemenként selyem- és sztaniolpapírba csomagolt, csokoládébevonatos cukorka –, amelyet a magyar családok a karácsonyfa díszítésére is használnak.

Szaloncukor rekord

2011. december 7-én, Magyarországon mutatták be a világ legnagyobb szaloncukrát. A gigaédesség 104 cm hosszú, 55 cm széles és 38 cm magas, súlya pedig 209 kiló volt. Az óriás szaloncukrot – mely megközelítőleg húszezer darab eredeti méretű édességet tesz ki – a Béke Gyermekotthon kapta meg.

A szaloncukor eredete, története

Már a XIX. században létezett a szaloncukor? Íme a csemege eredete

Magyarországon a szaloncukrot kezdetben kézzel készítették, de a 19. század végén megjelentek az első fondantkészítő gépek, amelyek a Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester[5] által alapított, első magyar gőzüzemű csokoládégyárban működtek, és gyártották a karácsonyi édességet a Gerbeaud cukrászda számára.

Szaloncukor érdekesség

„Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben jelent meg Hegyesi József magyar-franczia szakács és vállalkozó »A legújabb házi czukrászat« című kézikönyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot ír le, így pl.: szalon-ananász czukorkák, szaloncréme-bonbonok, szalon-marasquin-czukorkák, szalon-pisztácz-czukorkák.

Nagyon finom, szaloncukor házilag

Így készül a fehércsokis szaloncukor – videó

Még több cikk a szaloncukorról

[cetsEmbedRSS id=https://karacsonyitipp.com/tag/szaloncukor/rss itemcount=11 itemauthor=0 itemdate=0 itemcontent=0]

Várjuk a véleményed!

Hogyan készíts egészséges szaloncukrot? Íme a válasz!

Legszebb karácsonyi dalok pánsípon és okarinán