in

Budapesti Karácsonyi Vásár 2016 – Vörösmarty tér: infok itt

Kézműves gasztronómiai – és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorokkal várja a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár a látogatókat november 11. és január 1. között a főváros egyik legszebb főterén, a Vörösmarty téren.

Magas színvonalú termékekkel, színvonalas kulturális- és gyerekprogramokkal találkozhatnak az érdeklődők az Európa 10 legszebb vására között jegyzett Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásáron.

Az évente 3-400 ezer turistát vonzó esemény az utóbbi években számos átalakuláson ment keresztül annak érdekében, hogy a külföldi vendégeknek és a városlakóknak egyaránt minőségi kikapcsolódást és szórakozást kínáljon.

Minden évben szakmai zsűri választja ki azokat a magas minőségű termékeket, amelyeket bemutathatnak és árusíthatnak a rendezvényen, legyen szó kézműves termékekről, ajándéktárgyakról, vagy trendi és kifinomult gasztronómiai különlegességekről, kulturális programokról.

2015-ben is már nagy sikert aratott a Vörösmarty szobor köré épített csaknem 1200 négyzetméteres terasz, amely a melegkonyhás vendéglátó pavilonoknak adott helyet, ezáltal szellősebbé, átláthatóbbá, rendezettebbé téve a területet. Ebben az elrendezésben idén is felépítik a szervezők a finomságok teraszát.

A hagyományos ételeken túl olyan ételkülönlegességekkel is megkóstolhatnak a látogatók, (a teljesség igénye nélkül) mint az aszalt szilvás gulyásleves, a csicsókatócsni, a tépett malacburger, a HUN-DOG, a bárányszendvics sültpaprika-krémmel, kacsazsírban pirított sütőtök csípős tökmaggal, a lúdmáj kolbász.

Növelve a kiegészítő-vendéglátóegységek számát, az idén a kürtöskalács, a lepény és a sült gesztenye árus mellett egyéb ínycsiklandó újdonságokkal is bővül majd a kínálat. A kézműves édességeket kedvelők sem fognak csalódni, mert a kis manufaktúrákban készülő csokoládén és marcipánon kívül flódni, bejgli, rétes, és mézeskalács is kapható lesz a forgatagban.

160 nívós program

A vásár ideje alatt a látogatókat csaknem 160 nívós program várja. A színpadon népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul koncertre kerül sor hétköznaponként és hétvégén egyaránt. A gyerekeket hétvégenként bábszínház és zenés-táncos előadásokkal várják a színpadon, a kézműves játszóházban pedig óvodás és iskolás csoportoknak, illetve a térre kilátogató családoknak kínálnak kikapcsolódási lehetőséget.

Itt december elején péntektől vasárnapig, utána pedig hétköznap délelőtt és délután is várják a gyerekeket, akik a gyertyaöntés, a mézeskalács-sütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit sajátíthatják el a fűtött faházban.Újdonság lesz a vásárban egy karácsonyfát formáló, fából készült installáció, amelyre a karácsonyfadíszekhez hasonlóan felakasztott világító számok segítenek majd az adventi visszaszámlálásban.

Számos egyéb programmal is megidézik advent szellemét, ünnepélyes szertartás keretében gyújtanak gyertyát az óriás koszorún vasárnap délutánonként 16 órától, angyali kórus kísérettel. A nyitott műhely keretében, egy a helyszínre kitelepített hagyományos kovácsműhelyben a kovácsmesterség kulisszatitkaiba avatják be a látogatókat.

A hagyományokhoz híven, az idén 6 héten át tartó kézműves vásárra 8 karitatív szervezetet hívtak meg a szervezők. Hetente egy-egy segélyszervezet mutatkozik majd be és gyűjthet adományokat.

Az idei évben először a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ könyvgyűjtést szervez rászoruló fővárosi szociális intézmények részére.

A vásár ideje alatt minden héten átadásra kerül az azon a héten összegyűlt könyvcsomag az adott intézmény lakóinak, akiket a vásár vendéglátósainak felajánlásának köszönhetően a BFTK vendégül is lát egy ebédre a Vörösmarty téren a finomságok teraszán.

Várjuk a véleményed!

Íme Tóth Vera karácsonyi meglepetése – Csendes éj

Ez csodás! Megérkezett László Attila karácsonyi meglepetése: Happy Xmas