in ,

Parfüm – hírek, érdekességek, akciók a parfümök világából

Parfüm – hírek, érdekességek akciók a parfümök világából.

Parfümtanácsadás
Dobos Andrea a parfumcenter.hu parfümtanácsadója minden kedves érdeklődő, kíváncsi, vagy épp határozatlan parfüm kedvelő érdeklődést szeretettel várja!

A tökéletes parfüm megtalálása érdekében a szakértő több kérdést is feltesz az érdeklődő kedvenc évszakjával, virágaival, szokásaival kapcsolatban.

Kipuhatolja jellemzőit, megtudakolja, milyen célra keresi az illatot.

Milyen parfümöt válasszak?

Ingyenes parfüm kiszállítás

Férfi parfümök ingyenes szállítással
50 márka 1200 férfi illata, ingyenes szállításal a Parfümcenter-től!

Női parfümök ingyenes szállítással
Vásároljon 30-50%-al olcsóbban, mint a parfümériákban. 40 márka 2000 illata várja!

Parfüm szakkifejezések

Mit jelent az EDP – Eau de Parfum?

Az Eau de Parfum az egyik leggyakoribb és legnépszerűbb parfüm koncentráció, 10-30% közötti (leginkább 20%) parfümolaj tartalommal. Illata órákig tart, az alap illatjegyek akár 24 órán át is, így igen alkalmasak egész napi használatra.

Mit jelent az EDT – Eau de Toilette?

A másik leggyakoribb koncentráció. Az Eau de Parfum-nél kevesebb illatanyagot tartalmaz, 5-20% (jellemzően 10%), emiatt könnyedebb parfümfajta. Az Eau de Toilette általában olcsóbb, mint az Eau de Parfum. Illatuk szintén érezhető órákon át, de nem tart egész nap. Használata inkább esti alkalmakra ajánlott.

Mit jelent az EDC – Eau de Cologne?

Az Eau de Cologne eredetileg egy konkrét parfümmárka, amit a németországi Kölnben készítettek. Németországon kívül ez az elnevezés általában alacsony, 2-8%-os (leggyakrabban 5%) koncentrációjú parfümöt jelent. Magyarországon egy régies kifejezést, az “otkolon”-t használták erre.

Mit jelent az Aftershave illetve Aftershave balzsam?

Az aftershave, borotválkozás utáni arcszesz férfiaknak, mely hűsíti és ápolja a bőrt, miközben kellemes és csábító illatot biztosít. Az aftershave balzsam alkoholmentes, borotválkozás után tökéletesen hidratálja és nyugtatja a bőrt, finom és puha tapintást kölcsönözve neki. A parfümös borotválkozás utáni termékek 1-3%-ban tartalmaznak parfümolajokat.


Öt érdekesség a parfümök történetéről

1. Az első ismert parfümkészítő, Tapputi nevét egy Kr. e. 1200 körül készült mezopotámiai ékírásos tábla őrizte meg.

2. A parfümkészítés egy igen jelentős és megbecsült munkának számított az ókori Egyiptomban, ahol egyes „mágikus illatú” balzsamokat Ré napisten verejtékének neveztek.

3. Ellentétben a mai parfümökkel az ókoriak olaj alapúak voltak. Elkészítési módjuk egyszerűnek bizonyult: olívaolajba áztattak különböző növényeket, legtöbbször levendulát, liliomot, rózsát vagy mandulát.

4. A lepárlás úttörőjeként Avicenna perzsa orvost és vegyészt (980-1037) ismeri az utókor. Módszerét, amely során virágokból nyert ki olajat, a keresztesek közvetítésével ismerte meg Európa.

5. Az első európai, alkohol bázisú parfümöt királynévíznek vagy magyar víznek (franciául: eau de Hongrie vagy eau de la Reine de Hongrie) hívták. A 14. században készült, egész Európát meghódító parfüm – amelynek eredeti receptje mára már elveszett, a későbbiek szerint pedig főként rozmaringot és kakukkfüvet tartalmazott – a hagyomány szerint Károly Róbert magyar király lengyel felesége, Erzsébet királyné parancsára készült. – áll a mult-kor.hu cikkében.

5 illatos érdekesség

A rózsa után a jázmin a parfümgyártás leggyakrabban használt alapanyaga. 400 kilónyi, vagyis 4 millió jázminvirágból mindössze 0,5 kg koncentrált olaj nyerhető ki.

Egyszerre maximum három illatot próbáljunk ki! Permetezzünk belőle a csuklónkra, és várjunk tíz percet, ekkor a bőr kémiai folyamataival kölcsönhatásba lépnek a molekulák, és így bontakoznak ki teljesen az illat jegyei.

Parfümöt a megszokott, úgynevezett pulzuspontokra (fül mögé, csukló belső oldalára, a térd- és könyökhajlatba) permetezzünk. Tehetünk belőle a hajunkrais, vagy át is sétálhatunk egy, a levegőbe permetezett illatfelhőn, így minden mozdulatunkkal illatmolekulákat szabadítunk majd fel.

A parfümöt ne a fürdőszobapolcon tároljuk, hanem tegyük hűvös, napfénytől védett helyre, így tovább megőrzi minőségét. Egy helyesen tárolt flakon felnyitás után körülbelül másfél évig őrzi meg minőségét. – áll az elle.hu összeállításában

A Parfüm – hírek, érdekességek, akciók a parfümök világából bejegyzés először a Spórolj naponta! jelent meg.

Várjuk a véleményed!

Parfümöt karácsonyra – íme sok-sok ötlet márkák szerint

Karácsonyi ajándékötleteket keresel? Klikk, és adunk néhány tippet!