in

Kiemelten ellenőrzik a karácsonyi élelmiszereket

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a megyei élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek közreműködésével a korábbi évekhez hasonlóan az idén is tervez szezonális ellenőrzéssorozatot az ünnepeket megelőzően, ez a karácsonyi, szilveszteri ünnepekhez kötődő termékeket érinti majd.

A Nébih az MTI érdeklődésére kedden közölte, hogy a konkrét célterületek és termékek köre jelenleg kidolgozás alatt áll.

A karácsonyi szezonális élelmiszerek biztonságának vizsgálatán túl a hatóság oktatási tevékenysége részeként általános, elsősorban élelmiszerbiztonsági tájékoztató anyagokkal is készül szemléletformáló kampányainak – Ételt csak okosan, Szupermenta, Szabad a gazdi – weboldalain, hogy ezzel is segítse a lakosságot az ünnepi készülődésben – írták. Példaként említik a nyersanyagok beszerzésére, az ételek készítésére, tárolására vonatkozó jó tanácsokat, a gyökeres fenyőfák kezelésével kapcsolatos tudnivalókat, vagy éppen a szilveszteri petárdázáshoz kötődő állatvédelmi információkat is.

Tavaly az országos téli élelmiszer-ellenőrzéseken a hivatal ellenőrei 21,6 millió forint bírságot szabtak ki 145 esetben. Akkor összesen 5045 ellenőrzést végeztek, és 6,2 tonna terméket vontak ki a forgalomból. A fogyasztói szokásokat követve kiemelten ellenőrizték a friss húsokat, a hal és haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, a virslit, az édesipari termékeket, a mézet, a déligyümölcsöket, valamint a borokat és a pezsgőket. A fokozott ellenőrzés érintette az élelmiszer előállító és forgalmazó létesítményeket, beleértve a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket és az állatszállításokat is – közölte korábban a Nébih.

Várjuk a véleményed!

Ünnepi kínálattal várja a Pannon Várszínház a közönséget

A fogyasztóvédők megkezdték a karácsony előtti ellenőrzést