in

Karácsony 2016 – ezzel készül a Janus Pannonius Múzeum

November 13-ától december 18-áig minden héten 17.00 órától egy-egy gyertyát gyújtanak meg az advent tiszteletére a JPM Néprajzi Osztályán (Pécs, Rákóczi út 15.). A műsorok után minden alkalommal agapéra hívják a közönséget, s a részvevőknek lehetőségük nyílik arra, hogy egy-egy csokival, édességgel hozzájáruljanak rászoruló gyermekek karácsonyi öröméhez.

Elsőként, november 13-án a keleti egyház első adventi gyertyájának meggyújtása történik meg. Zajácz Gábor pécsi görög-katolikus parókus osztja meg adventi gondolatait a hallgatósággal, a pécsi görög-katolikus egyházközség templomi kórusa pedig karácsonyi katavásziákat énekel. Vendég W. Müller Judit, a Janus Pannonius Múzeum igazgatóhelyettese lesz.

Hirdetés

November 20-án a keleti egyház második adventi gyertyáját gyújtják meg. A szerb ortodox egyház karácsonyvárásáról jerej Milan Erić, a pécsi szerb ortodox egyház parókusa beszél majd, közreműködik Strijk András diakónus, zenés műsort adnak a Pécsi Művészeti Gimnázium diákjai.

Az elkövetkező négy alkalommal a nyugati keresztény hagyomány első, második és harmadik és negyedik adventi gyertyájának meggyújtása történik meg.

November 27-én Németh Norbert református lelkipásztor osztja meg gondolatait a közönséggel a várakozás időszakáról, és karácsonyváró muzsikával közreműködik Borsós István tárogatóművész, népénekeket énekel az Énekvarázs Dalkör. Vendég: a Komlói Díszítőművészeti Szakkör.

December 4-én adventi gondolataival Hajduch-Szmola Patrik evangélikus lelkész ajándékozza meg a jelenlévőket, karácsonyi dallamokkal pedig ez alkalommal a Mozart Kórus emeli a várakozás fényét. Vendég ezúttal a Pécsi Csipkeverő Műhely lesz.

December 11-én (a híres névnap miatt) a Luca napi szokásokról hallgathatjuk meg Dr. Hesz Ágnes néprajzkutatót, emellett a kereszténység közelgő legnagyobb ünnepéről Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese és Kövesi Mária képviselőasszony osztja meg vel nézeteit. Zenés műsorral közreműködnek a Pécsi Művészeti Gimnázium diákjai.

December 18-án gyújtják meg a nyugati keresztény hagyomány negyedik adventi gyertyáját.

Advent utolsó vasárnapján Nagy Norbert egyetemi lelkész beszél karácsony üzenetéről, a várakozásról. Aznap Csizi Péter országgyűlési képviselőt és W. Müller Judit, a JPM igazgatóhelyettesét köszöntik vendégként, s a Szent Mór Iskolaközpont Kórusa ad karácsonyi műsort.

November 13-ától december 18-áig a szervezők minden alkalommal agapéra invitálják a közönséget és a résztvevőket. Valamennyi vasárnap lehetőség lesz a rászoruló gyermekek karácsonyi öröméhez való hozzájárulásra, amelyhez akár elég egy-egy csoki, egy-egy csomag édesség vagy szaloncukor is.

A felajánlásokat/adományokat a szervezők előre is köszönik. Az összegyűjtött ajándékokat a Pécs-Egyházmegyei Katolikus Caritas Alapítványon keresztül juttatják el a gyerekekhez.

Forrás: JPM
Várjuk a véleményed!

Karácsonyi ajándék tipp – így ajándékozz parfümöt

Karácsonyi film – Holiday