in

Karácsony 2015: ezek a legnépszerűbb ajándékok idén

Karácsony 2015: ezek a legnépszerűbb ajándékok idén.

Bár a slágertermékekből nem enged a hazai lakosság, a technika fejlődése a karácsonyi vásárlást is utolérte: egyre többen vásárolnak online, és nő a bankkártyás fizetés aránya. A nők és a férfiak közötti különbségek pedig az ajándékozási szokásokban is megmutatkoznak – derül ki a Budapest Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból.

Átlagosan hat napon keresztül foglalkozunk a karácsonyi ajándékok beszerzésével, de sokan vannak, akik már az ünnepet megelőző hónapokban is az ezzel járó, átlagosan 46 ezer forintos kiadásra spórolnak. A megkérdezettek átlagosan hat embernek kedveskednek valamilyen ajándékkal az ünnepek alkalmából, és a többség körülbelül 3-4 héttel az ünnep előtt kezdi el beszerezni az ajándékokat.

A nemek közti különbség itt is kimutatható: míg a nők többsége (70 százalék) már legalább egy hónappal az ünnepek előtt megkezdi a karácsonyi ajándékok beszerzését, addig a férfiak 40 százaléka csupán az ünnepek előtt két héttel, vagy még ennél is később veszi meg a kiszemelt meglepetéseket.

Mi kerül a fa alá és mennyiért?
Karácsonyi ajándékokra a nők jellemzően (70 százalék) 50 ezer forint alatti összeggel kalkulálnak idén, míg a férfiak közel fele (44 százalék) 50 ezer forint feletti összeget tervez erre a célra fordítani. Ez személyenként átlagosan 7 ezer forintnak felel meg.

A legszűkebb családi körnek – kedvesünknek, gyermekünknek, szüleinknek és testvéreinknek – tartogatjuk a személyesebb, nagyobb értékű meglepetéseket. Az elmúlt két évben nagyot nőtt a saját kezűleg elkészített ajándékok népszerűsége is: idén a megkérdezettek 22 százalékánál kerül saját készítésű meglepetés a fa alá.

Ezek a legnépszerűbb ajándékok:

ruhanemű (50 százalék)

könyv (49 százalék)

illatszer (44 százalék)

Nem meglepő az sem, hogy a gyermekek és unokák esetében leginkább a játékokra esik a választás a ruhák és könyvek mellett.

A férfiak párjukat elsősorban ékszerrel, okostelefonnal, vagy egyéb számítástechnikai eszközzel szeretik meglepni, míg a nők inkább saját kezűleg készített ajándékkal, vacsora meghívással, ruhaneművel kedveskednek szerelmüknek.

Várjuk a véleményed!

Felejthetetlen! Ilyen volt a TV Maci karácsonyi introja

Ez rendhagyó lesz! Adventi hangverseny a Zeneakadémián