in

Csokimikulásokat vizsgált a hatóság – íme az eredmény

Mikulás csokoládé figurákat ellenőrzött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma. A 20-féle vizsgált termék közül mindegyik megfelelt a szabályoknak.

Videó a vizsgálatról.

Hirdetés
csokimikulasA Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó szabályai szerint a csokoládék (vagyis étcsokoládék) kakaótermékekből és cukrokból készülő termékek, míg a tejcsokoládék gyártásához ezeken túlmenően tejet és tejterméket használhatnak fel a gyártók.

A csokoládé, illetve tejcsokoládé termékek tehát a kakaóvajon kívül nem tartalmazhatnak más egyéb növényi zsírt, csupán – néhány – az Élelmiszerkönyvben engedélyezett kivételt (például: pálmaolaj, mangó magzsír). Fontos szabály továbbá, hogy ezen zsírok mennyisége is legfeljebb 5% lehet. Abban az esetben viszont, ha a termék a kakaóvajon kívül más egyéb növényi zsírokat is tartalmaz, a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezések mellett, kötelező feltüntetni a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést – méghozzá jól látható helyen – ott, ahol az összetevők listája is van.

A fogyasztóvédelmi hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma 20-féle mikulás csokoládé figurán végzett laboratóriumi vizsgálatokat a tekintetben, hogy a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezéssel bíró termékek gyártásához valóban csak kakaóvajat használtak-e fel, illetve a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelöléssel ellátott csokoládé termékek valóban 5% alatti mennyiségben tartalmazzák-e ezen zsírokat. Ellenkező esetben ugyanis a termék nem nevezhető csokoládénak, illetve tejcsokoládénak, hanem egyéb megnevezéssel forgalmazható a termék (például: kakaós figura), mivel ezen termékek élvezeti értéke lényegesen alacsonyabbnak mondható a csokoládéknál.

A mintavételezett termékek közül 3-féle csokoládé jelölésén szerepelt a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölés, míg 17-féle olyan „csokoládé” illetve „tejcsokoládé” termék is vizsgálat alá került, melyek a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelölést nem tartalmazták. Valamennyi termék megfelelt a vonatkozó élelmiszerkönyvi előírásnak a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé” megnevezés tekintetében.

Mindemellett a vizsgálatok során ellenőrzés alá került a termékek zsírtartalma is, mely a címkén feltüntetett tápérték jelölés esetén az ott megjelölt értékkel került összevetésre. A tápérték 15-féle terméken volt feltüntetve, azonban a mért zsírtartalom értékek valamennyi esetben megfeleltek a terméken megjelölt értékkel.

A Hatóság szeretné felhívni a fogyasztók figyelmét a tudatos vásárlás fontosságára. Olvassuk el a termékek címkéjét, tájékozódjunk vásárlás előtt az adott termékekkel kapcsolatos információkról. Mindig megbízható üzletben vásároljunk. A blokkot, számlát minden esetben őrizzük meg, hogy ha a későbbiekben problémánk van, akkor igazolni tudjuk, hogy hol és mikor vásároltuk az adott terméket.

Videó a vizsgálatról.

[nextpage title=”Videó a vizsgálatról.”]

Várjuk a véleményed!

Coca-Cola Karácsonyi Karaván 2015: helyszínek, fellépők

Jön Michael Bublé új karácsonyi dala