in

Adventi programok a pécsi Néprajzi Múzeumban

Hat héten át, minden vasárnap 17 órai kezdettel adventi gyertyagyújtás lesz a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályán. Az esemény zenés előadással és agapéval egészül ki. 

Karácsonyváró rendezvénysorozat kezdődik a JPM Néprajzi Osztályán (Pécs, Rákóczi út 15.) november 12-étől minden vasárnap este 17.00 óraikezdettel. Minden alkalommal egy-egy pécsi közéleti személyiség mondja el adventi gondolatait, ezt gyertyagyújtás és zenés műsor kíséri.

2017. NOVEMBER 12., 17.00

Első alkalommal a keleti egyház első adventi gyertyájának meggyújtása történik meg. Zajácz Gábor pécsi görög-katolikus parókus osztja meg adventi gondolatait, a pécsi görög-katolikus egyházközség templomi kórusa pedig karácsonyi katavásziákat énekel. A vendég Oszoli Dénes önkormányzati képviselő lesz, a megjelenteket Walterné Müller Judit, a JPM igazgatóhelyettese köszönti.

2017. NOVEMBER 19., 17.00

A keleti egyház második adventi gyertyájának meggyújtása alkalmával a szerb ortodox egyház karácsonyvárásáról beszél jerej Milan Erić, a pécsi szerb ortodox egyház parókusa, közreműködik Strijk András diakónus. A programot Szentes Anett és Balogh János népzene- és néptáncpedagógus népzenei műsora színesíti. Az adventhez kapcsolódó gondolatait ezúttal Kövesi Mária önkormányzati képviselő osztja meg a részvevőkkel.

2017. NOVEMBER 26., 17.00

nyugati keresztény hagyomány első adventi gyertyájának meggyújtása apropójából Németh Norbert református lelkipásztor beszél a várakozás időszakáról, karácsonyváró muzsikával közreműködik Kutas Éva fuvolán, illetve Bognár András gitáron. Az est vendége dr. Őri László, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere.

2017. DECEMBER 3., 17.00

Ezen alkalommal gyújtják meg a nyugati keresztény hagyomány második adventi gyertyáját. Adventi gondolataival Hajduch-Szmola Patrikevangélikus lelkész ajándékozza meg a jelenlévőket, karácsonyi dallamokkal a Szent Mór Iskolaközpont Kórusa emeli a várakozás fényét. Vendégként ezúttal Bognár László önkormányzati képviselő érkezik az eseményre.

2017. DECEMBER 10., 17.00

A nyugati keresztény hagyomány harmadik adventi gyertyájának meggyújtásához kapcsolódóan az ünnepvárás néprajzi oldaláról beszél dr. Nagy Zoltán, a PTE BTK Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszék egyetemi docense. Adventi gondolatait Mánfai György fotóművész osztja meg a részvevőkkel, illetve karácsonyi verset szaval Sólyom Katalin Jászai Mari- és Tüke-díjas színésznő.

2017. DECEMBER 17., 17.00

December 17-én kerül sor a nyugati keresztény hagyomány negyedik adventi gyertyájának meggyújtására. Advent utolsó vasárnapján Nagy Norbert katolikus atya beszél karácsony üzenetéről, a várakozásról. Karácsonyi gondolatait dr. Nardai Ilona főorvos osztja meg velünk. Karácsonyváró dalokkal Kruzsely Pálma népdalénekes közreműködik, a rendezvény vendége Csizi Péter országgyűlési képviselő lesz. A vendégeket dr. Csornay Boldizsár, a JPM igazgatója köszönti.

Az adventi műsor után minden alkalommal agapéra invitáljuk a közönséget és a részvevőket. Valamennyi vasárnap lehetőség van hozzájárulni rászoruló gyermekek karácsonyi öröméhez egy-egy csokival, egy-egy csomag édességgel, szaloncukorral. A felajánlásokat/adományokat előre is köszönjük! Az összegyűjtött ajándékokat a Pécs-Egyházmegyei Katolikus Caritas Alapítványon keresztül juttatjuk el a gyerekekhez.

Az adventi eseményeken ingyenes a részvétel. A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Forrás: pecsimuzeumok.hu

Várjuk a véleményed!

Adventi Fényvillamos Debrecenben 2017-ben

5 karácsonyi ajtó- és ablakdísz