in

Adventi Fesztivál 2015 Győrben: infok, programok

Az idén a Dunakapu tér bekapcsolódásával minden eddiginél nagyobb és különlegesebb lesz a győri adventi programsorozat, amelyre számos újdonsággal is készülnek a szervezők.

Az év talán legjobban várt időszaka következik, amelyet Győrben az Adventi Fesztivállal és a vásári forgataggal igyekeznek még szebbé, még hangulatosabbá varázsolni. A programokat ünnepélyes keretek között november 27-én, délután öt órakor nyitják meg a Dunakapu téren. Ekkor kapcsolják be a Belváros ünnepi díszvilágítását, amely az idén is több látványos elemmel bővül.

Borkai Zsolt polgármester a fesztivállal kapcsolatban elárulta, a Széchenyi tér a meghitt, szakrális hangulat helyszíne lesz a karácsonyfával az adventi koszorúval, a Betlehemmel és a már megszokott, gyermekeket szórakoztató elemekkel, de az idén a Dunakapu tér is bekapcsolódik, ami az igazi újdonságok helyszíne lesz. A 2015-ös Advent legnagyobb meglepetése az itt felállított korcsolyapálya, ami kitűnő szórakozást kínál minden generációnak. A jégpálya létrehozása egy újabb összefogás eredménye, ezért a polgármester köszönetet mondott a Győr-Szolnak, a NEMAK-nak és a Győri NEMAK ETO HC-nak is. Újdonság, hogy az idén a legkisebbeket szabadtéri „mesemozi” is várja.

Pénteken és szombaton hosszabb meséket, mint a Macskafogó, Vuk, Erdő Kapitánya, vagy a Szaffi, a többi időpontban pedig olyan mesesorozatokat láthatnak a gyerekek, mint a Magyar népmesék, vagy a Mesék Mátyás Királyról (hétfőtől péntekig 15:00-19:00-ig, szombaton és vasárnap 10:00-12:00-ig és 15:00-19:00-ig).

A győri Adventet igazán különlegessé tevő, évről-évre sokak által várt fényjáték sem marad el, ezúttal a korábbi esztendők legnépszerűbb koreográfiáját láthatják újra a látogatók vasárnaptól csütörtökig 17:00-tól 20:00 óráig, pénteken és szombaton 21:00 órakor is. Az ünnepekre való felkészülés közepette az idén is lesz lehetőségünk a jótékonykodásra, a rászorulók megsegítésére. A város jótékonysági faháza ezúttal is nyitva áll majd. A győrieknek és a belvárosi kereskedőknek is jó hír a polgármester bejelentése, amely szerint a korábban meghatározott kedvezménynél is kedvezményesebben, óránként 50 forintért lehet majd parkolni a Dunakapu téri mélygarázsban.

A programokat bemutató sajtótájékoztatón részt vett Glázer Tamás a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese is, aki úgy fogalmazott, a Győri Advent az egyik legnívósabb ilyen jellegű rendezvény az országban. „Győr azonban nem csupán az Advent idején nyújt kiemelkedőt, de a hazai turizmus meghatározó szereplője egész évben.” Az igazgató-helyettes kiemelte, a tavalyi 340 ezres vendégéjszaka-szám az előzetes becslések szerint 2015-ben 360 ezerre fog nőni, ami már önmagában is beszédes adat, és jól mutatja azon törekvések eredményességét, amit a város tesz Győr turizmusának élénkítése érdekében.

Serfőzőné Tóth Andrea a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója kiemelte, a korábban az Arany János utcában megrendezett kézműves vásár a Széchenyi térre költözik mintegy negyven kézműves részvételével. A Széchenyi téren a hétvégén ingyenes koncerteket hallgathatunk, de természetesen szép számmal lesznek kőszínházi előadások is. A Dunakapu téren a már említetteken kívül 18-20 gasztro-ház is várja az érdeklődőket. Az adventi időszakban olyan előadásokat láthatunk, mint a Grease, a Csík Zenekar Koncertje, az Irigy Hónaljmirigy koncertje, a Fourtissimo Jazz Orchestra adventi koncertje – akik a sajtótájékoztatón ízelítőt is adtak zenéjükből, a Benkó Dixieland Band miséje, a Legyen a feleségem című vígjáték, a 80 nap alatt a föld körül táncjáték, vagy épp a Diótörő mesebalett.

Szarvas Zoltán az ETO HC elnöke kifejtette, a 18-szor 40 méteres jégpálya vasárnaptól csütörtökig 10:00-20:00 óráig, péntektől szombatig 10:00-22:00 óráig tart nyitva. Az Adventi Fesztivál megnyitása alkalmából tartják a győri klub fiataljai részvételével előadott mese-jégrevü ősbemutatóját Regél az erdő címmel. Lesz korcsolyaoktatás minden szombaton és vasárnap 14:00 órától, szombatonként 16:00 órától pedig hoki ügyességi bemutatók válogatott jégkorong játékosok közönség-találkozójával, valamint műkorcsolya bemutatókkal. A belépő minden páros órában 90 percre 500 forint, hétköznap az óvodáknak csoportos belépő 250 forint. Az elnök kiemelte, a mobil pálya nem csak Advent idején, de januárban is várja a mozogni vágyókat.

A jégrevü két szereplője, Csanaki Hanna és Gede Jázmin elárulta, nagyon látványos bemutatóval készül a csupa győri fiatal. A jégtánc-mese rövid története, hogy egy kislány elcsatangol szülei mellől az erdőben, ahol számos izgalmas kalandba keveredik. A mese végén persze újra egymásra talál a család, és jöhet az örömtánc.

Fontos tudnivaló még az Adventtel kapcsolatban, hogy a belvárosi üzletek hosszabbított nyitva tartással készülnek, a szombati napokon (december 6., 13., 20.) 9-18 óráig, míg a vasárnapokon (december 7., 14., 21.) 9-13. óráig. Az adventi programokat összegző kiadvány a Győrplusz hetilap november 20-i számával jut el minden győri háztartásba. Az említett Széchenyi téri kézműves vásár mellett természetesen az idén is vásári helyszín a Megyeháza tér és a Baross út, ahol a Látogatóközpont is Győrre jellemző ajándéktárgyakkal várja a vendégeket. Az évet Győrben ismét a közös szilveszterezés zárja, ezúttal a Maxisun és a Star Machine szórakoztatja a közönséget – meglepetésvendégük Takács Tamás lesz – és az újévet köszöntő tűzijáték sem marad el. A Szilveszteri Városi Vigasságok új helyszíne szintén a Dunakapu tér.

Várjuk a véleményed!

Adventi ünnep 2015 Budapesten a Bazilikánál – programok, infok itt

Advent Budapesten 2015 a Városháza Parkban