in

A fehér karácsony esélye 2021-ben

A fehér karácsony esélye 2021-ben

Fehér karácsony alatt azt az időjárási helyzetet értjük, melynek során december 24-én este több magyar nagyvárosban is hóréteg mérhető.

Az ünnep közeledtével már hetekkel vagy hónapokkal előre felteszik a meteorológusoknak a kérdést, hogy fehér lesz-e karácsony. A meteorológiai szolgálat kiemelte, hogy “a tudomány ugyan folyamatosan fejlődik, ennek ellenére megbízható, szakmai szempontból alátámasztott számításokkal sem lehet 7-10 napnál hosszabb időtartamra előre jelezni az időjárást”. – közölték tavaly.

A meteorológiai statisztikák alapján a fehér karácsony egyáltalán nem általános Magyarországon – jegyezték meg. Csak a budapesti adatsorokat nézve is, átlagosan nagyjából minden harmadik karácsonykor van az ünnep legalább egyik napján mérhető hótakaró. Még rosszabb az arány, ha olyan karácsonyt keresünk, amikor az ünnep mindhárom napja havas; erre átlagosan ötévente kerül sor – írták.

Az elmúlt száz évben Budapesten mindössze 15 alkalom volt, amikor Budapesten az ünnep mindhárom napján legalább 5 centiméteres volt a hóréteg. A főváros “leghavasabb” karácsonya 1935-ben volt. Akkor ugyanis 30 centiméteres hóréteggel indult az ünnep, és a végére is mindössze 5 centimétert olvadt a hótakaró.

Csökken a fehér karácsony esélye

Már a huszadik században is érzékelhető volt, hogy a fehér karácsony valószínűsége folyamatosan csökken az északi féltekén.

A meteorológusok szerint ez a tendencia nem fog megfordulni, 2100-ra még a jelenleginél is ritkább lehet a fehér karácsony a klímaváltozás miatt.

Ha valaki most azt mondaná, hogy december 24-én hó fog szállingózni, vagy havas lesz a táj, az sokkal inkább vágyai kifejezése lenne, mintsem tudomány.

Nézzük meg az elmúlt évek statisztikáit. Ezek pedig azt mutatják, hogy a december elején mért viszonylagos hideget a hónap közepén melegedés váltja fel. Tavaly például egész tavaszias volt az idő karácsony táján, a déli országrészben 15 fokot is mértek.

Nem árulunk el nagy titkot , ha azt mondjuk, fehér karácsonyhoz két tényezőnek kell egyszerre fennállnia: hideg és csapadék. Előbbit azért lehet árnyalni. Fagypont alatti hőmérséklet szükséges a körülbelül 1500 méteres vagy a feletti magasságban, ahol a csapadék képződik, és nulla fok alatt kell lennie a talajig vezető légrétegeknek is. A földfelszín esetében már tehetünk némi engedményt.

Ha ugyanis ott enyhe pluszt mérünk, attól még a hó megmaradhat, ez a hóember építése szempontjából ideális “tapadó” hó, ami csikorog a lábunk alatt. Amennyiben a talajon is fagypont alatti a hőmérséklet, az úgynevezett porhóval találkozunk, amit a szél könnyen felkap, megkeserítve a közlekedést például. Ami a csapadékot illeti, Magyarországon egyébként is szárazak a telek, az előzőben pedig még az átlagnál is kevesebb hullott.

A kedvezőtlen statisztikák miatt még nem kell lemondanunk az idei fehér karácsonyról. Minden a 24-ét megelőző napokban fog eldőlni. Ha a felső légköri helyzet úgy alakul, hogy észak felől érkezik Magyarország fölé hideg levegő, ami ráadásul megfelelő mennyiségű nedvességet is hordoz, nagy esélye van havazásnak. Ha viszont a Földközi tenger felől déli, meleg légréteg áramlik fölénk, akár a tavalyihoz hasonló komoly pluszokat is mérhetünk.

Ha Katalin….

A régi öregek megfigyelései igencsak helyén valóak voltak, sőt a mai napig megállják a helyüket. Így csöppet sem véletlen, ma is aktuális a mondás, mi szerint: Ha Katalin kopog, karácsony locsog. Nos, Katalin napján, november 25-én bőven fagypont fölé emelkedik a hőmérők higanyszála. Már pedig mindez igencsak jó hír a karácsonyi időjárásra előretekintve.

Legutóbb 2007-ben, előtte 1997-ben fordult elő, hogy összefüggő hótakaró alakult ki karácsonykor.

Az ország legismertebb magánmeteorológusa. Dávid Mihály szerint egyelőre még korai a szánkókat és a síléceket elővenni, de aki ilyesmit szeretne adni karácsonyra szeretteinek, nyugodtan tegye, hiszen az előrejelzése szerint bizonyosan használni is tudják majd azokat.

Hogy lesz-e hó karácsonykor, Dávid Mihály annyit mondott, az nem teljesen biztos, hogy lesz csapadék, ám ha igen, akkor az hó lesz, ami meg is marad, mert hideg lesz az ünnepnapokon. – írja a bama.hu

Biztos prognózis persze nincs arról, milyen lesz a karácsony, főleg ilyen távlatból, de az eddigi adatok alapján a december csapadékosnak ígérkezik, a csúcshőmérséklet a kevésbé hideg napokon is valószínűleg 10 fok alatt marad, az éjszakák ugyanakkor nem lesznek extrém fagyosak.

2021:11:10 – Nem valószínű a fehér karácsony

A „Dávid-naptár” szerint idén sem valószínű a fehér karácsony. A hónap első felében hideg lesz, éjszakai fagyokkal és nappal 0 fok körüli hőmérséklettel.

Karácsony környékén, szilveszterkor pedig akár 10 fokra is felmelegszik a levegő.

2021:11:10 – Reménykedhetünk a fehér karácsonyban?

Az elmúlt években hozzászokhattunk az enyhébb telekhez, amikor alig egy – két nap akadt, mikor a nulla fok alá süllyedt a hőmérséklet.

Azonban az ősz elején már egyre gyakrabban jöttek olyan hírek, hogy az idei tél fagyosabb és zordabb lesz az eddigieknél.

És a népi meteorológia is kemény hideget jósol nekünk a télre.

2021:11:10 – „bőven lehet bármi” 

Hamarosan itt a karácsony, amivel exponenciálisan nőnek a fehér karácsony esélyeit latolgató kérdések is – írja közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szerintük még nincs veszve a remény, több előrejelzés ugyanis azt ígéri, hideg lesz az ünnepen.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint ha a GFS valószínűségi előrejelzését nézzük, akkor láthatjuk, hogy extrém nagy a modelleredmények szórása.

A szórás nagyjából 20 fokos, tehát a zord hideg mellett, az enyhébb idő is előfordul a szimulációkban. A jobb hír, hogy az előrejelzések átlaga inkább a hidegebb verziók felé húz

– írták a bejegyzésében, melyben egy másik előrejelzés eredményeit is megosztották, amelyek szintén bizalomra adnak okot. Az ECMWF heti anomália előrejelzése szerint ugyanis az átlagosnál kissé hűvösebb időjárás lehet karácsony tájékán.

Természetesen ez az időtáv még a „bőven lehet bármi” kategória, de a remény mindenképpen él még a fehér karácsonyra

– emelték ki. – írja az index.hu

Várjuk a véleményed!

Foxpost elérhetőség – íme a Foxpost email címe

Wolt SZÉP kártya fizetés – Infok itt!