in

Uránia – színes karácsonyi kínálattal készülnek

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Elekes Botond, a filmszínház igazgatója egy keddi sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a 2017/18-as évadban négyfajta program; opera-, balett-, színielőadás közvetítések és nagy nemzetközi kiállítások bemutatójával várják a nézőket, de fesztiválokkal és színes karácsonyi programkínálattal is készülnek.

A színházi válogatásban tíz angol és három orosz előadást láthatnak a nézők. Szeptember végén Peter Shaffer Amadeus című darabja nyitja a sort a londoni Nemzeti Színházból Lucian Msamati és Adam Gillen főszereplésével, majd Harold Pinter Senkiföldje című előadását a londoni West Enden található Wyndham’s Színházból közvetítik Ian McKellen és Patrick Stewart alakításában.

Októberben és decemberben is vetítik a Rosencrantz és Guildenstern halott című Tom Stoppard-színművet a londoni Old Vic Színházból Daniel Radcliffe-fel és Joshua McGuire-rel a főszerepben, majd novemberben és decemberben egy-egy alkalommal Luchino Visconti Megszállottság című filmjének színpadi adaptációját mutatják be Ivo van Hove rendezésében a Barbican Theatre-ból, Jude Law és Halina Reijn főszereplésével.

A karácsony és szilveszter közötti összeállításban szerepel a Pán Péter-előadás a londoni National Theatre-ből, valamint Shakespeare Vízkereszt vagy amit akartok című klasszikusa, Henrik Ibsen Hedda Gabler című darabját a londoni Nemzeti Színház színpadáról sugározzák, ahogy a Nem félünk a farkastól című drámát, valamint márciusban az amerikai Tony Kushner kétrészes drámáját, az Angyalok Amerikában című művet is.

A londoni előadásokon kívül Moszkvából három újszerű Csehov-feldolgozást tekinthetnek meg a nézők: A sirályt a Szatirikon Színházból, a Ványa bácsit a Vahtangov Színházból, a Cseresznyéskertet pedig a Moszkvai Művész Színház társulatának előadásában.

A képzőművészeti tárlatok filmfeldolgozásai között az évadban nyolc film, köztük hat új bemutató szerepel a filmszínház műsorán. A tavasszal már bemutatott Monet-portré, az Én, Calude Monet szeptemberi ismétlése után október elsején a British Museum Hokuszai-kiállításának anyagából készült Hokuszai – A nagy hullámon túl című filmet mutatják be, de látható lesz még a Michelangelo – Szerelem és halál című alkotás is, amelyet többek közt a firenzei Buonarotti-házban és a Medici-kápolnában, a carrarai márványbányákban vagy a Vatikánban található Sixtus-kápolnában forgattak.

November elején Canaletto és Velence művészete folytatja a rendkívüli tárlatok sorát, ez a londoni Buckingham-palotában még látható Canaletto-kiállítás feldolgozása.

Karácsony előtt visszatér a British Museum viking kiállításáról készült Vikingek – Élet és legenda című film, 2018 januárjában pedig Festői kertek – Amerikai impresszionizmus című Phil Grabsky rendezte alkotást lehet látni a Florence Griswold Múzeum hasonló című népszerű kiállítása alapján.
Februárban Nagy Britannia jelenleg talán legelismertebb képzőművészéről szóló alkotást lehet látni David Hockney a londoni Királyi Művészeti Akadémián címmel, végül márciusában az évad utolsó képzőművészeti filmújdonságaként a párizsi Muse d’Orsay-ben látható Cézanne – Egy élet portréi című tárlat anyaga alapján mutatja be Cézanne arcképfestői munkásságát Phil Grabsky filmje.

A Bolsoj Balett nyolc táncelőadása is vászonra kerül: október 22-én A kalóz című darab élő közvetítése nyitja az évadot, novemberben a Makrancos Katát, decemberben A diótörőt tűzik műsorra. Januárban a Rómeó és Júlia nyitja az évet, majd A kaméliás hölgyet, áprilisban pedig a Giselle-t lehet látni, a Párizs lángjait májusban felvételről, a Coppéliát júniusban élő közvetítésben láthatja a közönség.

A New York-i Metropolitan Opera közvetítéssorozatának új évadában tíz operaelőadás lesz látható: Donizettitől a Szerelmi bájital, Bellinitől a Norma kerül műsorra, de vetítik Rossini Szemiramiszát és Massenet Hamupipőkéjét is. Mozarttól A varázsfuvola és a Cosi fan tutte került a repertoárra, valamint műsoron lesz Puccini két remekműve, a Bohémélet és a Tosca is. Verditől a Luisa Millert, Thomas Adés-tól pedig a Bunuel-film alapján készült Öldöklő angyalt lehet megtekinteni.

Mindezeken túl megrendezik a Take Brahms című komolyzenei sorozatot, amelyben a zeneszerző kamaraművei hangzanak el a Sinfonietta Pannonica Ensemble és vendégművészei előadásában, a fesztiválok között pedig a román és a spanyol filmhéttel, valamint az Anilogue filmfesztivál vetítéseivel és tematikus filmnapokkal várják a közönséget.

– MTI –

 

Várjuk a véleményed!

Egyedülálló karácsonyi koncertet ad Budapesten a világsztár

Kis karácsony, nagy Karácsony? Hogy írjuk helyesen az ünnepneveket?