in

Ünnepre készülődés: az Internetes vásárlás veszélyei

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az Interneten történő vásárlás veszélyeire hívja fel a lakosság figyelmét.

Ma már teljesen természetes, ha valaki – akár a napi bevásárlásait is – az Interneten keresztül valósítja meg. Az online kereskedelem mindenki számára számos előnnyel jár. A digitális tér azonban – ahogy a fizikai világunk is – rejt magában veszélyeket.

A karácsony előtti készülődéshez ma már ugyanúgy hozzátartozik sok esetben az online vásárlás, mint az üzletben történő.

  • Az elsődleges kockázatot az ilyen típusú vásárlásoknál az jelenti, hogy az eladó és a vevő a legtöbb esetben nem találkoznak egymással, így a vevő a fizetést megelőzően nem látja a terméket. E tény miatt az Internetről történő vásárlásokkor mindig kellő körültekintéssel kell eljárni!
  • Amennyiben valaki az ajándékokat az Interneten keresztül vásárolja meg, akkor a megrendelése előtt mindenképpen javasoljuk, hogy ellenőrizzék le, az adott webáruház „valódiságát”. A törvényesen működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzatuk kitér a személyes adatok védelmére és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit (pl. fizetési és szállítási módok, feltételek). Ezek az információk a legtöbb esetben a kezdőoldalon helyezkednek el.
  • Bankkártyával történő fizetés esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljunk, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így a kártyánk adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a bank központjába, azokat a webáruház üzemeltetője nem ismeri meg.
  • Az internetes csalások elkerülése érdekében kétkedve kezeljük az olyan eladókat, akik szolgáltatásával kapcsolatosan kevés értékelést jegyeztek be az ügyfelek, vagy amelyek a piaci árnál lényegesen alacsonyabb áron kínálják termékeiket, esetleg nem valós címmel, telephellyel, vagy telefonszámmal regisztráltak.
  • A magánszemélytől történő vásárlások alkalmával a konkrét megrendelés előtt célszerű a hirdetést lementeni a számítógépükre, mivel később – amikor az áru megérkezik – a „csomagban” nem az van, ami az ajánlatban szerepelt, könnyebb annak bizonyítása, hogy az Önök tudomása szerint mire fizették ki az adott vételárat. A legjobb megoldás a személyes átvétel, de ha ez nem lehetséges, akkor az utánvétel lehetőségét kérjék. Magánszemélytől történő vásárlás esetén soha ne utalják el a vételárat, vagy annak egy részét előre!
Várjuk a véleményed!

Törőcsik Mari: ” én már megjártam a halált is, de…”

Az Unicum megható karácsonyi videóval állt elő