in

Tisztázták a karácsonyi problémát a Tesco dolgozókkal

Tisztázta a karácsonyi munkaidő-beosztás körüli félreértéseket a Tescóval – közölte a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) az MTI-vel csütörtökön. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) erre reagálva viszont azt közölte, hogy az ünnepi nyitva tartás vitás ügyét a KDFSZ kezdeményezésére sikerült rendezni.

A KASZ MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint csütörtökön egyeztettek a Tesco képviselőivel.

A KASZ örömmel vette tudomásul, hogy a vállalat korábban tévesen küldte ki a munkavállalóknak igen kedvezőtlen ünnepi munkaidő-beosztást – hangsúlyozták a közleményben.

Az egyeztetésen kiderült, hogy december 24-én az üzletek 12 órai zárása után minden munkavállalónak csak addig kell az áruházban maradnia, amíg a saját munkafolyamatát befejezi.

Kivételt jelentenek az áruátvétellel foglalkozó munkatársak, de ők is legkésőbb 15 órakor elmehetnek. Az üzletek erre a munkára az önként jelentkezőket osztják be. Azokban az áruházakban, ahol biztosan nem érkezik áru 12-15 óra között, az áruátvevőknek sem kell tovább bent maradniuk 12 óra után – közölte a KASZ.

A Tesco áruházakban az ünnepek után a munkavégzés legkorábban december 27-én reggel 6 órakor kezdődik.

A szilveszteri munkavégzés is hasonlóan alakul, a 12 órai zárás után az árufeltöltés délután fél ötkor befejeződik, és csak az áruátvétellel foglalkozó munkatársaknak kell az áruházakban maradniuk maximum este hatig.
A szakszervezet pozitívan értékeli, hogy sikerült elérni a Tescónál, hogy a munkavállalók december 24-én a karácsony estét, valamint az azt követő két napot teljes egészében a családjukkal tölthetik – hangsúlyozta a KASZ.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében hangsúlyozta: a KASZ közleménye félrevezető módon azt sugallja, a KASZ érdemei közé sorolható, hogy a Tesco áruházlánc megváltoztatta a korábban meghirdetett karácsonyi munkaidő-beosztást a munkavállalók érdekeinek figyelembevételével.

A KDFSZ közleménye szerint a tárgyalásokon “a KASZ meghívott vendégként” volt jelen.

A KDFSZ szerint ők hívták fel a cégvezetés, illetve a nyilvánosság figyelmét, hogy a munkavállalók jelzései alapján működési problémákhoz vezethet, amennyiben a Tesco nem változtat az eredetileg meghirdetett ünnepi beosztáson. A vállalat szerintük a KDFSZ érveinek eredményeként döntött úgy, hogy mégis lehetővé teszi, a dolgozók karácsonykor több időt tölthessenek családjukkal.

A KDFSZ üdvözli a vállalat döntését, egyúttal elítéli a KASZ nyilatkozatát, amelyben félrevezetik az általuk képviselt munkavállalókat és a nyilvánosságot – áll a közleményben.

– MTI –

Várjuk a véleményed!

Olvasnivaló! Charles Dickens: Karácsonyi ének

Megható karácsonyi reklámfilm a John Lewistól