in

Nincs karácsony P.Mobil nélkül

A zenekar több értékes kiadvánnyal készül a karácsonyi ünnepekre.

A Vikidál-korszak tripla CD-jének első eresztése az utolsó szálig elfogyott az üzletek polcairól, hamarosan a kiváló hanganyag második kiadásának örvendezhetnek a P.Mobil-fanok. December elejére Schuster Lóránt életrajzi kötetét, a Kaptafát is lapozgathatják az érdeklődők, míg a mozgóképek kedvelői az Élve, vagy halva dupla DVD-n képkockái segítségével ismerkedhetnek a P.Mobil és közönsége különleges kapcsolatával. Aki pedig lemaradt volna a Farkasok völgye – Kárpát-medence stúdióalbumról, itt a lehetőség, hogy pótolja: a CD második kiadása még idén megvásárolható lesz.

A hetvenes évek közepére, a P.Mobil sem kerülheti el, hogy felhagyva az addig biztos sikert és publikumot biztosító, angol/amerikai számokat játszó bandából, saját repertoárral rendelkező, lassan profivá érő hardrock formáció legyen. Bencsik Sándorról kiderül, amellett, hogy a korszak legötletesebb, legbiztosabb kezű gitárosa, s tehetséges zeneszerző is egyben. Nevéhez olyan, mára kultikussá lett szerzemények fűződnek, mint a Kétforintos dal, az Utolsó cigaretta, vagy épp a Miskolc megunhatatlan, fülbemászó dallamai. 1977 tavaszától ügyes kezű és kiváló harmóniaérzékű billentyűssel, Cserháti Istvánnal bővül a csapat, aki a szigorú zenekarvezetői utasításra méregdrága Hammond-orgonán gazdagítja a zenei hangzást. Elsőként írnak a szokásos háromperces darabokon túlmutató rock-szvitet (Honfoglalás), vagy egész estés rock-operettet (A kintornás szerencséje), a hanglemezgyár mégsem akar tudomást venni a rendkívül termékeny és sikeres bandáról. A P.Mobil aranykorszakában legalább hat nagylemeznyi anyag kerül örökös várólistára.

Nem véletlen tehát, hogy Schuster Lóránt a P.Mobil alapítója, zenekarvezetője, valamint a kiadvány producere a tripla CD első két korongjának a Nagylemez nélkül címet adja. A felvételeket 1976 és ’79 között négysávos, UHER típusú szalagos magnóval Tollár Endre, közismertebb nevén Béni, a zenekar akkori technikusa rögzítette. A dalok többségét, amely nagyrészt az említett Honfoglalás öt tétele, valamint A kintornás szerencséje című szvit számai teszik ki, Magyarország, akkoriban elsőszámú énekese Vikidál Gyula, valamint Kékesi „Bajnok” László, a P.Mobil basszusgitárosa tolmácsolja. Dobosból kettő is akad ekkortájt: Pálmai Zoltán, 1978-ig – amíg el nem szólítja a honvédség – üti a bőröket, az őt követő Mareczky István „Totó” pedig egészen 1983-as disszidálásáig (illegális külföldre távozás) ül a felszerelés mögött. Meg kell még említeni még a közelmúltban elhunyt Lengyel Gábort is, aki – igaz rövid ideig – gitározott és hegedült a P.Mobilban.

Vikidál Gyula a Gesarol-P.Mobil addigi tíz éves pályafutása során négyszeres távozásából három alkalommal visszatér a zenekarhoz. 1979-es döntése immár végleges, a frissen alakuló Dinamit együttesbe igazol. Az év május 1-én a Budai Ifjúsági Park színpadán búcsúzik attól a formációtól, amelyben iskolát teremt, s amelyben hiteles frontemberré, rockénekessé érik. A búcsúfellépés hanganyaga – igazi kordokumentumként – megmaradt az utókornak. Maradj velünk Gyula! (egyben a harmadik CD címe is) – skandálja a Park mintegy tízezer fős közönsége, és ezt a gyerekek akkoriban halálosan komolyan gondolják. Ám a Sors, a legnagyobb rendező, másképp ítélkezett. A Dinamit gazdagabb, a P.Mobil – legalábbis átmenetileg – szegényebb lett egy kiváló hanggal. De a koncertről készült hangfelvétel megmaradt az utókornak. A Nagy P. sorozat 1976-1979 tripla CD-s kiadványának harmadik korongjaként huszonnégy oldalas, fotókkal és információkkal gazadagon tűzdelt booklet- füzettel együtt, a nagyközönség számára immár hozzáférhető.

A közeljövőben napvilágot lát Schuster Lóránt életrajzi kötete a Kaptafa. A hatvanhat esztendős P.Mobil-főnök kalandos életében fontos szerep jutott a családnak, a politikának és persze – a rock and rollnak. A Kaptafa (akinek a szó jelentése ismeretlen, a Wikipédiában magyarázatot lelhet) című kötet 2015. november végén jelenik meg.

A Farkasok völgye – Kárpát-medence stúdióalbum tizenkét vadonatúj szerzeménnyel, valamint öt bónusz számmal kiegészítve – a 2014-es első kiadást követően – hamarosan utánnyomást igényelt. A nagy érdeklődésre való tekintettel – és egy évvel az első megjelenés után – még idén az üzletekbe kerül a P.Mobil album immár második kiadása.

A tervek szerint még ebben az évben napvilágot lát a P.Mobil 42 + 4 évét felölelő koncert videó antológia DVD-n ismert, és eddig soha ki nem adott felvételekkel. A digipack csomagolású kiadvány egy 110 oldalas könyvel (Móóóóbil!) felturbózva kerül forgalomba, amely a rajongók saját, zenekarral kapcsolatos történeteit adja közre.

– Hegedűs István –

Várjuk a véleményed!

Vásáry André adventi turnéra indul

Advent első vasárnapja 2015 – vasárnapi útravaló