in

Mikor kell meggyújtani az adventi gyertyát 2018-ban? Íme a válasz!

Mikor kell meggyújtani az adventi gyertyát 2018-ban? Íme a válasz!

Advent első vasárnapja 2018-ban

Időpontja évről évre változik, Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnapon ünnepeljük.

Tehát advent első vasárnapja 2018-ban, december 2-ára esik, azaz ekkor kell meggyújtani az első gyertyát az adventi koszorún, ami a hitet szimbolizálja.

A gyertyákat vasárnaponként szokás meggyújtani, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor.

Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm.
– Ez utóbbiról gyakran- tévesen- azt hiszik, hogy a negyedik vasárnapon kell meggyújtani, de valójában advent harmadik vasárnapja az “örömvasárnap”- ami a böjtbe egy kis vidámságot hoz, hogy már közel van Krisztus eljövetele, azaz a Karácsony.

A további adventi vasárnapok 2018-ban:

  • December 9. bronzvasárnap
  • December 16. – ezüstvasárnap
  • December 23. – aranyvasárnap

Honnan ered az advent?

Eredete a 4. századig nyúlik vissza: VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát. Advent első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé esik, míg negyedik, utolsó vasárnapja december 18. és december 24. közé.

Az első vasárnap három időszak kezdetét is jelenti: a keresztény egyházi év kezdetét, a karácsonyi ünnepkör kezdetét és természetesen az adventi időszak kezdetét.

Mit jelent az advent?

Az advent szó jelentése: Eljövetel. A latin “Adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: “az Úr eljövetele.”

Régebben egyes vidékeken kisböjtnek nevezték ezt az időszakot, ami a karácsony előtti negyedik vasárnappal veszi kezdetét, és karácsonyig tart.

Várjuk a véleményed!
Első adventi gyertyagyújtás 2018 - idén ekkor lesz advent első vasárnapja

Első adventi gyertyagyújtás 2018 – idén ekkor lesz advent első vasárnapja

Advent kezdete 2018-ban

Advent kezdete 2018-ban