in

Lejártak a karácsonyi időszakra kötött munkaszerződések, nőtt a munkanélküliség

Spanyolországban 1,5 százalékkal, több mint 57 ezerrel nőtt a munkanélküliség januárban az előző hónaphoz képest – közölte a spanyol munkaügyi minisztérium csütörtökön.

A munkaügyi központokból származó összesített adatok szerint a munkanélküliek száma az év első hónapjának végén 3,7 millió volt.

A tárca hangsúlyozta: januárban általában növekszik a munkanélküliség a dél-európai országban, ami azzal függ össze, hogy lejárnak a karácsonyi időszakra kötött határozott idejű munkaszerződések, elsősorban a kereskedelemben és a vendéglátásban.

Hozzátették, hogy 2004 óta a mostani a második legkisebb mértékű növekedés ebben a hónapban.

Spanyolországban 2016-ban 540 ezerrel csökkent az állástalanok száma, ami 11,3 százalékos csökkenés egy év alatt – derült ki a spanyol statisztikai hivatal (INE) éves jelentéséből, amelyet a múlt héten hozott nyilvánosságra.

Az elmúlt évben a munkanélküliségi ráta 18,6 százalékos volt. 2015-ben még 20,9 százalékon, 2014-ben pedig 23,7 százalékon állt.

A tavaly novemberben megalakult új spanyol kormány erre az évre 17,6 százalékos munkanélküliségi rátával számol, és a ciklus végére a 20 milliós foglalkoztatottság elérését ígéri.
Az INE adatai szerint jelenleg Spanyolországban 18,5 millió embernek van állása.

– MTI –

Várjuk a véleményed!

Negyven tonna kidobott fenyőfát égetnek el a pécsi erőműben

Április 10-től újra Nóra – karácsony Helmeréknél előadás