in

Különleges karácsonyfadíszt készített a költőnő

Viola Szandra költő, testverselő számtalan performance-szal, akcióval hívta már fel a figyelmet a költészet fontosságára.

“Máskor sem telik el nap vers olvasása nélkül, az Ünnepre való hangolódásban azonban kiemelt szerephez jut a költészet”- meséli a költőnő, aki ezúttal még egy kreatív ötlettel állt elő: verskarácsonyfadíszeket készített.

A verskarácsonyfadíszekre egy-egy, néhány soros Karácsonnyal, szeretettel, a szentség megélésével kapcsolatos idézet kerül. A költőnő a klasszikusokból éppúgy szemezget, mint a fiatal kortárs irodalomból, s a lélekemelő idézetek egyaránt kerülhetnek gömbdíszre, süteményes dobozkára, hajtogatott csillagra vagy girlandra.

Viola Szandra szeretné, ha a verskarácsonyfa-állítás divatba jönne, szokássá válna, ennek érdekében a Bálnában egy verskarácsonyfadísz-műhelyt is létrehozott, ahol az érdeklődök ötleteket kaphattak, valamint segítséget a megvalósításban és a versrészlet kiválasztásában. “Szerintem, egy személyre szóló idézettel díszített, saját kezűleg festett vagy hajtogatott ajándék sokkal jobban kifejezi az adni tudás lényegét, mint például egy drága, boltban kapható portéka. Rakhatunk a szaloncukrok mellé is verssorokat, s így, azok kibontásakor és elfogyasztásakor egy kedves meglepetésen kívül legalább “szellemi kalóriáink” is gyarapodnak.” -mondja Viola Szandra.

Válogattunk néhány idézetet azok közül, amelyek a díszekre kerültek:

„ Akármikor jössz, itthon van az isten”
/Kányádi Sándor/

„Angyal tolul szemembe, mint a füst”
/Gergely Ágnes/

„pendelyes gyerekkor emléke, kemencesutok melege, bögre tej, kenyér jóreggeltje, szalmakazal alkonyok, kifakult kékkötények illata…templomablak foszforeszkálása, dörejlő orgonaakkord, miseruhák aranyférce, püspökcsibuk füstkarika glóriája, plébániák hízott libája, szentképek meztelen nőteste, aranytól, gyémánttól roskadó, lassúdó mélyrepülés…”
/Csukás István/

„Ember-alakú szív, egyetlen vér-tömlő
vagyok, hajamig szív,”

/Juhász Ferenc/

„Az ünnep azé, aki várja,
aki magot szór ablakába,
és gyertya vár az asztalán.
A várók nem várnak hiába.
Egy angyal kopogott talán?”

/Szabó T. Anna/

+1
“A Karácsony jászolalakú ölelés,
álombavárás,
időhuzat szerelempaplanon,
anyacsöndben mélyvirágú
kehely- kegyelem.”

/Viola Szandra/

Fotók Havran Zoltán

verskarid

verskari

Várjuk a véleményed!

Whitney Houston – The christmas song

Így néz ki Mészáros Árpád Zsolt karácsonyfája