in

Karácsonyi film – Reszkessetek betörők

Újabb karácsonyi film – íme a Reszkessetek betörők.

A Reszkessetek betörők (eredeti címe Home Alone, a hivatalos fordításban Otthon egyedül) egy 1990-ben bemutatott filmvígjáték, amelyet John Hughes írt és Chris Columbus rendezett.

A története egy nyolcéves kisfiúról szól, akit a családja véletlenül otthon felejt, mikor karácsonyi vakációra mennek. Az események akkor vesznek váratlan fordulatot, mikor a háznál felbukkan két betörő, és a kisfiú elhatározza, felveszi velük a harcot.

A Reszkessetek betörők minden idők egyik legsikeresebb karácsonyi filmje. A filmet három további folytatás követei. A sorozat többi részei is sikeresnek bizonyultak, 2009-ben pedig megdöntötték minden idők legtöbb bevételét hozó filmsorozatát. A filmet több Oscar-díjra is jelölték.

Erről szól a film

A Chicago kertvárosában élő MacCallister család a karácsonyi vakáció idejére Párizsba készülődik. Egyik fiuk, a nyolcéves Kevin nagyobb testvérével, Buzzal vitába keveredik, ezért a padlásszobába küldik. Kevin mérgében azt kívánja, bárcsak eltűnne a családja. Az indulás reggelén a szülők, Kate és Peter egy áramkimaradás miatt késve ébrednek, és fejvesztve pakolnak. A kapkodás és egy szomszédgyerek tévedésből való megszámolása miatt a saját gyermekeik közül Kevint otthon felejtik.

Kevin felébredve meglepetten tapasztalja, hogy eltűnt a családja, és azt hiszi a kívánsága valóra vált. Élvezi, hogy milyen jó szabadnak és egyedül lenni az egész házban, minden olyan dolgot kipróbál, amit addig nem volt szabad csinálnia.

A család repülvén Párizs felé, Kevin anyja érzi, hogy valamit otthon felejtettek. Egyszerre az anyai ösztöntől vezéreltetve felkiált: „Kevin!” Ahogy a család Párizsba érkezik, a reptérről Kate felhívja a chicagói rendőrséget, hogy megtudja, nem esett-e baja Kevinnek. Hamarosan az kiderül Kate és Peter számára, hogy visszarepülni Chicagóba szinte lehetetlen, hiszen a karácsonyi forgalomban minden repülőjegy elkelt.

Kevin tévézés közben zajt hall, és erre felfigyelve kihallgatja, amint két betörő, Harry és Marv (fedőnevünkön a Vízi Naplopók) elhatározták, hogy kirabolnak minden üres házat az utcában, ahonnan elutaztak, beleértve a MacCallister-házat is. Kevin eleinte néhány trükkel megpróbálja elhitetni a gazfickókkal, hogy a család még nem utazott el, de a banditák végül rájönnek, hogy ház üres, csupán Kevin tartózkodik otthon teljesen egyedül. Elhatározzák, hogy még aznap este visszajönnek a házhoz.

Az otthoni egyedüllét közben Kevin alaposan megváltozik, felelősségteljes lesz, és minden olyan ház körüli munkát elvégez, amire eddig nem volt hajlandó. Napközben elmegy vásárolni, s találkozik Marley-val, a hólapátos öreggel, akitől mindig is tartott. Vele a templomban végül megbarátkozik és rájön, hogy amit Marley-ről pletykálnak, az hazugság.

Kevin megtudta a beszélgetésből, hogy az öreg hólapátos összeveszett régen a fiával, ezért lett olyan zárkózott, és csak a templomi kórusban láthatja kis unokáját. Kevin azt tanácsolja Marley-nak, hogy próbálja helyreállítani kapcsolatát a fiával.

Az este közeledtével Kevin előkészületeket tesz rá, hogy ne rabolhassák ki a házat és csapdákat állít a két betörőnek. A betörők nem számítva a csapdákra, mindenféle borzalmas élménybe keveredtek. Henry a jeges lépcsőn leesik, majd a felforrósított ajtókilinccsel megégeti a kezét. Miután rájön, hogy az első ajtó felől reménytelen a bejutás, a hátsóhoz megy. Itt megégeti a fejét a gázos forrasztó pisztollyal, majd szilikonnal bekent fólia által tollak ragadnak a fejére. Közben Marv, miután a pincelépcsőn leesik, ragadós helyzetbe kerül a felvezető lépcsőn, ahol ottmaradnak a cipői. Miután egyiküknek sem sikerül az első próbálkozás, mindketten más utat választanak. Marv a karácsonyfa melletti nyitott ablaknál jut be a házba, kínos fájdalmakat átélve, miután az oda készített apró üveg díszekre toppan a csupasz lábával.

Kevin, miután mindkettejüket fejbe dobta a lépcső felett felfüggesztett festékes vödrökkel, időt nyer arra, hogy kihívja a rendőrséget. Eltorzított hangon az alábbit mondja: „Halló, betörők vannak a házamban. A címem Lincoln Boulevard 656. A nevem Murphy.” Kevin ezután a padlásszoba ablakán keresztül kiszökik a házból és egy előre kifeszített kötélen átmászik a szomszédos Murphy-házba, aminek a címét megadta rendőrségnek. A betörők már itt is jártak korábban, s nevükhöz méltóan, el is árasztották az egész házat. A betörők Kevin után erednek. Sikerül elfogniuk, de nem sokáig. Marley a segítségére siet a hólapáttal, és fejbe vágja a két betörőt. Kevin így megmenekül, és Marley hazaviszi. A Murphy-házból megbilincselt kézzel hozza ki a rendőrség a két betörőt. Kevin az ablakból mosolyogva nyugtázza, ahogy a két betörőt elviszik.

Kevin szomorú

Másnap a családja még mindig nincs otthon, ami miatt Kevin szörnyen szomorú. Aztán hallja édesanyját, aki visszaérve Párizsból, az ajtón belépve szólongatja őt. Kisvártatva a család többi része is megérkezik, és a viszontlátás öröme mindent elhomályosít. Kevin átpillantva az utca túloldalára látja, hogy Marley éppen a fiával és annak családjával találkozik. Marley lányunokájával átinteget Kevinnek, amikor egyszer csak vérfagyasztó kérdés hangzik el Buzz szájából: Kevin, mit csináltál a szobámmal?!

Kevin ekkor kirohan és a film véget ér.

Várjuk a véleményed!

Advent második vasárnapja 2016 – vasárnapi útravaló

Karácsonyi film – Igazából szerelem