in

Karácsonyi díszek házilag szódabikabónából

Karácsonyi díszek házilag szódabikabónából – mutatjuk, hogyan csináld.

A szódabikarbóna rendkívül sokoldalú felhasználásának köszönhetően nagy népszerűségnek örvend a háztartásokban. Amellett, hogy például takaríthatunk, tisztíthatunk, fehéríthetünk vagy éppen szagtalaníthatunk vele, hófehér, csillogó karácsonyi díszeket is készíthetünk belőle.

Ebből az olcsó és természetes alapanyagból alkotott díszeket felaggathatjuk a karácsonyfára vagy fenyőágakra, karácsonyi füzérsort fűzhetünk belőlük, ajándékcsomagokat dekorálhatunk velük, de egy sötét színű tálra téve is szépen mutatnak az ünnepi asztalon.

Alapanyagok

 • 1 bögre szódabikarbóna
 • fél bögre kukoricakeményítő
 • ¾ bögre víz
 • Egységekben is számolhatunk: 2 egység szódabikarbóna (2 bögre ~ 4 dl), 1 egység kukoricakeményítő (1 bögre ~ 2 dl) és 1+ ¼ egység víz (1+ ¼ bögre ~ 2,5 dl). Tehát a fent megadott mennyiségnél több vagy kevesebb alapanyaggal is dolgozhatunk egy-egy adag massza kikeverésénél, a lényeg az, hogy az egységek arányát megtartsuk!

Figyelmeztetések, tippek

 • A keményítő legyen minél fehérebb!
 • Búzakeményítő használata nem ajánlott!
 • Rögtön takarjuk le a megfőtt masszát és várjuk meg, amíg teljesen kihűl!
 • Ha sütőben szárítanánk ki, akkor számoljunk azzal, hogy a pontos hőfok és időtartam sütőnként eltérő lehet!
 • Ne tegyük forró cserépkályha tetejére, mert túl gyorsan száradna, és könnyen szétrepedne!
 • A kiszáradt díszek törékenyek és nem is vízállóak!
 • Háztartási boltokban nagyobb kiszerelésben (0,5 kg, 1 kg) is vásárolhatunk szódabikarbónát.
 • Ezeknek a szódabikarbónából készült karácsonyi díszeknek a hófehérségük adja meg az egyediségüket, de egy kicsit fel is dobhatjuk őket. Főzés közben például tehetünk a masszába csillámport (pl. arany, ezüst, piros), hogy még csillogóbbak/por vagy gél állagú ételfestéket, hogy színesek/illóolajat vagy fűszereket (pl. fahéjdarabok, őrölt szegfűszeg), hogy illatozóak legyenek a megszáradt díszek.
 • Nyugodtan szórjunk több kukoricakeményítőt a masszába, ha úgy látjuk főzés közben, hogy túl ragacsos és hosszú idő után sem akar besűrűsödni.
 • Ha a felhasználás előtt mégis megszáradna a massza külső rétege, akkor vágjuk le és csak a puha masszával dolgozzunk.
 • A kiszaggatott figurákba óvatosan nyomkodhatunk gyöngyöket (ebben az esetben a levegőn szárítsuk meg a díszt!) vagy például csillagánizssal csillag alakú lenyomatot is készíthetünk rajtuk.
 • A megszáradt és kemény díszeket kifesthetjük akrillfestékkel vagy körömlakkal, filctollal megrajzolhatjuk a kontúrvonalakat (ez a kicsiknek is remek elfoglaltság lehet).
 • Ha nem használjuk fel egyszerre az egész masszát, akkor beletehetjük egy zacskóba vagy egy dobozba, és a hűtőszekrényben tárolva még sokáig eláll. Egy kicsit megkeményedik, de újbóli felhasználásakor a kezünk melegétől ismét megpuhul.

A készítés lépései

 1. Főzzünk masszát! Tegyük egy főzőedénybe a szódabikarbónát és a keményítőt, öntsük hozzá a vizet, majd kezdjük el közepes lángon főzni a masszát és közben kevergessük. A masszának először tejszerű állaga lesz, majd buborékozni kezd és felforr. Innentől kezdve még intenzívebben keverjük, mert gyorsan besűrűsödik. Ha túl csomós lenne a pép, akkor keverőgéppel keverjük át! A masszát folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg kemény krumplipüré állagú nem lesz.
 2. Ne hagyjuk kiszáradni a masszát! Tegyük egy tányérra a besűrűsödött masszát, és gyorsan takarjuk le egy nedves ruhával. A masszát beletehetjük egy jól zárható dobozba vagy egy zacskóba is, de akár alufóliába is betekerhetjük. A lényeg, hogy ne száradjon ki! Azonban mielőtt felhasználnánk, legalább egy éjszakát várjunk vele, hogy teljesen kihűljön!
 3. Nyújtsuk ki a masszát! Szórjuk meg keményítővel a gyúródeszkát, és ahogy egy tésztát nyújtanánk ki a sodrófával, úgy nyújtsuk ki rajta a szódabikarbónás masszát is. A kb. 1-1,5 cm-re kinyújtott masszából ezután különböző mézeskalács-kiszúrókkal szaggassunk ki karácsonyi figurákat, vagy kivághatunk általunk rajzolt formákat is.
  • A sima felületű formák mellett mintás figurákat is készíthetünk. Ehhez a kinyújtott masszába nyomkodjunk például csipkét, fenyőágat, vagy kisebb sütemény-kiszúrókat, görgessünk végig rajta egy mintázott tárgyat, illetve egy hurkapálcika végével vagy egy hajkefével szúrkodjuk meg.
  • Egy kötőtűvel vagy egy hurkapálcikával szúrjuk át a kiszaggatott formákat, hogy szalagot átfűzve rajtuk felakaszthatóak legyenek.
 4. Szárítsuk ki a formákat! Óvatosan emeljük fel a gyúródeszkáról a figurákat és tegyük őket egy tálcára. Száraz, meleg helyen hagyjuk őket jól kiszáradni. A formák kb. egy éjszaka alatt száradnak ki, de akkor tekinthető tökéletesnek a száradásuk, ha csillogni is kezdenek (a szódabikarbóna miatt). Ha gyorsabb száradást szeretnénk elérni, akkor sütőben 80 fokon, kb. 40-50 percig süssük őket.

hogyankell.hu összeállítás

Várjuk a véleményed!

Óriási Szaloncukor teszt! Tudd meg melyik a legfinomabb

Karácsonyfadíszek házilag, együtt a kicsikkel – videó