in

Karácsonyi ajándék nyáron? Érdemes előre gondolkozni

Karácsonyi ajándék nyáron? Nézzük mit javasol egy pénzügyi szakember.

Érdemes számvetést készíteni már most, hogyan alakultak pénzügyeink az első félévben. Így, legalábbis szakemberek szerint tudatosan készülhetünk a második félévre, ráadásul a nagyobb kiadásokkal is tudunk időben számolni, ami kevesebb fejfájást okozhat később.

Ha év elején elkészítettük a családi költségvetést, a félév végén ideje számvetést készíteni, felülvizsgálni a korábbi terveket – javasolta Horváth Magyary Nóra, a K&H csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója 2013-ban. Bár nehéz előre pontosan megbecsülni, mi mindenre lesz szükség egy adott évben, de az eddigi tapasztalatok birtokában már könnyebben újrakalkuláljuk a számításainkat. Ha korábban félretettünk, lekötöttünk pénzt, most annak hozamával is tudunk tervezni – mondja az igazgató.

Készítsünk számvetést!

Először nézzük át, mennyit költöttünk eddig egy hónapban rezsire, ez alapján meg tudjuk becsülni, mennyit kell a következő fél évben kiadnunk a számlák fizetésére. Vegyük számba azt is, mennyi váratlan kiadásunk volt, vagy mennyit tudtunk megspórolni a bevételeinkből.

Gondoljuk át, milyen nagy kiadásokra számíthatunk biztosan az év hátralévő részében. Ha tervezünk egy hosszabb utazást, az biztos, hogy egy 4-5 tagú család számára több tízezer forintos szállásköltséggel jár belföldön, erre jön rá az étkezés, az útiköltség, és a helyben igénybe vett szolgáltatások kifizetése. Ha külföldre megyünk, akkor legalább százezer forintos szállásköltséggel kell kalkulálnunk.

Lassan itt a beiskolázás

Ha ősszel bölcsődébe, óvodába vagy iskolába megy egy vagy több gyerek, arra is érdemes előre elkülöníteni egy összeget, mert a kötelezően beszerzendő ruhák, ovis zsákok, tankönyvek, iskolatáskák és egyéb felszerelések is több tízezer forintos tételt jelentenek.

Mivel még bőven van idő, érdemes időben elkezdeni körülnézni, honnét lehet olcsóbban beszerezni a szükséges felszereléseket. Egyes boltok egész nyáron kedvezményeket nyújtanak, mások viszont augusztusban tartanak nagyobb akciókat.

Karácsonyi ajándék? Most?

Az igazgató szerint bár a karácsony nagyon messzinek tűnik, de gyorsan eljön az ajándékvásárlás ideje. Sokan az utolsó pillanatra hagyják a vásárlást, azonban ha időben elkezdünk az ajándékokon gondolkodni, van időnk azt akkor beszerezni, amikor épp olcsóbb. Nézelődhetünk az interneten, a boltokban járva, és ha látunk egy kedvező ajánlatot, amelyiknek valamelyik rokonunk örülne, érdemes kihasználni a lehetőséget. Így egyrészt több ezer forintot lehet spórolni, másrészt valóban megtalálhatjuk azokat az ajándékokat, amiknek örülnek.

Érdemes tervezetten költekezni

Legyünk mindig tudatosak a pénzköltésben, előre tervezzük meg, mit érdemes vagy szükséges készpénzért megvásárolni, mikor tudjuk a bankkártyánkat, esetleg a hitelkártyánkat használni. Utóbbinál figyeljünk a hitelkeretünkre, valamint a visszafizetés határidejére, nehogy a kamatok miatt később sokkal többet kelljen fizetnünk.

„Ha az év első felében nyomon követtük pénzügyeinket és tudatosan hoztuk meg a döntéseinket, érdemes ezt a gyakorlatot az év második felében is folytatni. Tervezzen együtt a család, beszéljük meg gyermekeinkkel, milyen programokra vágynak még az év hátralévő részében, vagy milyen felszerelést láttak osztálytársaiknál, amit ők is szívesen beszereznének a következő tanévre. Ez arra is kiváló alkalom, hogy gyermekünket a tudatos tervezésre megtanítsuk, hiszen ez az okos pénzügyi döntések alapja” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Forrás: privátbankar.hu

Várjuk a véleményed!

Karácsony 2015: Érkezik Steven Spielberg új filmje

Nat King Cole: The Christmas Song