in

Halász Judit varázslattal készül a karácsonyra

Budapest, 2011. szeptember 7. Halász Judit Kossuth-díjas énekes-színmûvész interjút ad a Magyar Távirati Iroda újságírójának az Alexandra Könyvesházban 2011. szeptember 6-án. Az apákról szóló dalok állnak a középpontban Halász Judit most megjelent új lemezén, amelynek címe: Apa figyelj rám. MTI Fotó: Kollányi Péter

A népszerű énekesnő számára a karácsony nagyon fontos ünnep, és meghitten várja családjával együtt ezt az időszakot. A koncertjeit is a szeretet és a varázslat lengi át, és a gyerekekkel együtt énekel. A napocska.hu-nak adott interjúban elárulja, mit jelent számára az év legnagyobb eseménye.

A hagyományos vígszínházi koncerteken vajon fontos szerepet kap az ünnep? A készülődés? Hogyan hangolódik rá a gyerekekkel az ünnepekre?

Volt idő, amikor a karácsony előtti koncerteken sok-sok csöndes, szép karácsonyi dalt énekeltem. Viszont egy idő után észrevettem, hogy sokak által várt dalok elmaradnak, a gyerekek kicsit csalódnak. Változtatnom kellett. Persze azért maradtak karácsonyi hangulatú dalok mostanra is. Mikulás váráskor el szoktam énekelni egy-két dalt a Mikulásról, persze a gyerekekkel együtt. Karácsony közeledtével pedig inkább karácsonyi, meghittebb dalok kerülnek elő, mint a Mit tehetnék érted?, vagy épp a Mindannyian mások vagyunk. De nagy kedvencem egy svéd népdal – a  „Karácsony ünnepén” című, amelynek szigetújfalui gyerekek írták a magyar szövegét. De a koncert és a ráadás után mindig gyújtunk gyertyát is, ezzel készülődve az ünnepekre. Mindig nagyon meghittek ezek a koncertek, reményem szerint teli szeretettel, várakozással.

Hogyan készül az ünnepekre? Önöknél milyen a karácsony?

Érdekesek a karácsonyi hagyományok. Régebben utánanéztem, hogy a világ más tájain hogyan ünnepelnek. Nagyon tetszett az angolok szokása, akik fagyöngyöt aggatnak a lámpáikra, és aki megáll alatta, annak meg kell csókolnia a hozzá legközelebb álló személyt. Vagy a franciáké, akik nem csak otthon ünnepelnek, hanem kimennek az utcára, a vendéglőkben nehéz asztalhoz jutni, mert ott fogyasztják el az ünnepi,  karácsonyi vacsorát. Az olaszok is a szabad ég alá mennek, és valami aprósággal megajándékoznak sok, ismeretlen embert is, talán azt, aki éppen szembe jön az utcán.

Várjuk a véleményed!

Dolhai Attila – Ünnep

Kocsis Tibor – Legyen ünnep