in

Bizarr karácsonyi szokások a nagyvilágból

Pókháló a fára, véres cukor a szájba, béreljünk Mikulást és jöhet a karácsony. Csak egyre vigyázzunk, a beszélő állatokat mindenképp kerüljük el!

Karácsonykor mindenki másképpen ünnepel, számtalan szokás él szerte a világon, ami meglepő vagy kifejezetten bizarr lehet a számunkra. A JimJam mesecsatorna összegyűjtött néhány különleges szokást, hogy rácsodálkozzunk mások hagyományaira.

Pókháló a fára

Ukrajnában és Lengyelországban nem ritka, hogy pókokkal, vagy pókhálóval díszítik a karácsonyfát. Miért alakult ki ez a rémisztő hagyomány? A legenda szerint a Kisjézus takaróját pókok szőtték, hogy melegen tartsa a gyermeket, erre emlékezve aggatnak pókhálókat a fára.

Véres cukorbot

Az amerikaiak kedvenc cukorkája karácsonykor a borsmentás cukorbot. Az ikonikus desszert a 17. században jelent meg, állítólag egy katedrális karnagya osztogatta az ekkor még hófehér cukorbotokat a gyerekeknek a karácsonyi misén, hogy csendben maradjanak. Senki sem tudja biztosan, hogy mikortól vált piros csíkossá az édesség, de a legenda úgy tartja, hogy Jézus miatt J alakúra görbítették a cukorbotot, majd három féle pirosból csíkozást kapott, ami a Szentháromságot képviseli. Az élénk piros Krisztus vérét szimbolizálja, de nem valószínű, hogy az amerikai gyerekek ebbe belegondolnak, mielőtt beleharapnának az édességbe.

Betanított Mikulás rendelésre

Nálunk általában egy rokont, ismerőst kérünk fel a nemes feladatra, de már sűrűn előfordul, hogy nem bíznak meg akárkit a Mikulás szereppel. Csak Amerikában évente közel húszezer Mikulást „bérelnek”. A hivatásos közvetítőknél a Mikulásjelöltek még előzetes oktatást is kapnak. Például, hogy ne fogadjanak el pénzt a felnőttektől a gyerekek előtt, hogy ne egyenek babot, vagy hagymát mielőtt a gyerekekkel találkoznak…

Kerüld a beszélő állatokat!

Számos országban úgy tartják, karácsony éjjelén az állatok kibeszélik a ház népét. Hogy rosszat ne mondjanak róluk, ilyenkor a szokásosnál több ételt adnak nekik, sőt akad olyan ország, ahol karácsonyfát is állítanak az állatoknak. Hogy miért nem hallotta eddig még soha senki a beszélő állatokat? A litvánok szerint, ha valaki meghallja az állatok beszédét, akkor egy éven belül meghal, ezért jobban tesszük, ha karácsonykor elkerüljük a csevegő állattársaságot.

Vannak olyan hagyományok, amik szerte a világon elterjedtek. Mindenki tudja például, hogy a Mikulásnak repülő szánja van és manók segítenek neki a játékok elkészítésében. De miért lettek egyes hagyományok népszerűbbek másoknál?

Kevesen tudják, de a karácsony legnépszerűbb legendáit a mára klasszikussá vált mesék ihlették. Nagy fejtörést okozott a világnak, hogy a Mikulás hogyan képes mindenkit megajándékozni. A Grimm testvérek egyik meséjében manók segítenek a suszternek a cipőkészítésben, így a Karácsonyi manóságok című mesében a Mikulásnak mellett is feltűntek az apró segédek. A Mikulás szánjával és repülő rénszarvasaival először a Karácsony éjjelén című klasszikus mesében találkozhattunk. A JimJam idén elhozta nekünk a fent említett két karácsonyi klasszikust. A Karácsony éjjelén december 21-én,24-én és 27-én látható a csatornán, a Karácsonyi manóságok pedig december 25-én és 28-án.

Várjuk a véleményed!

A Magyar Posta felkészült a karácsonyi csomagforgalomra – itt a legújabb hírek

Butlers – karácsonyi díszek a hagyományostól a modernig: képekben