in

Karácsonyi betlehem készítése házilag

Íme egy újabb tipp – jöjjön a Karácsonyi betlehem készítése házilag.

A karácsonyi ünnepek egyik szimbolikus kelléke a betlehem, melyet otthon elkészíthetünk a gyerekekkel, és ami igazi élményt nyújt az egész család számára.

A betlehem készítése

A betlehemes házikót legegyszerűbb elkészíteni papírdobozból, bár van, aki egész remekművű templomot készít fából. Az a fontos, hogy a betlehem egyik oldala nyitott legyen, hogy belássunk az istálló-ház belsejébe, ahová a szereplőket helyezzük. Mivel a hagyományban általában templom formájú, a tető fölé tornyokat emelhetünk.

Az egészet bevonhatjuk valamilyen szép csomagolópapírral. Ha a betlehem alapja elég széles, akkor gyertyát is gyújthatunk benne, hogy az égi fényt, a megszületett napisten jelenlétét még jobban érzékelhessük. A betlehemet a karácsonyfa alá állíthatjuk vízkeresztig.

A betlehem díszítése

A betlehembe helyezzük el a figurákat, oldalát díszítsük színes papírokkal, a homlokzatára erősítsünk csillagot. Díszíthetjük friss fenyőágakkal, a belsejébe szórhatunk szalmát. A tetejére tehetünk fehér vattát is vastagon, mintha havas lenne.

A betlehem belsejébe a következő figurákat kell elkészítenünk:

– jászol a kis Jézussal
– Mária és József
– háromkirályok
– pásztorok
– szamár, ökör, bárányok
– angyalok

A figurák készítése:

– a figurákat mézeskalácsból is készíthetjük, a kézzel kivágott formákat cukormázzal díszíthetjük, rajzolhatjuk meg.

– a gyerekek só-liszt gyurmával is dolgozhatnak, ami ételfestékkel tetszés szerint színezhető. Könnyű vele dolgozni, és az egészségre ártalmatlan. A kész figurákat hagyhatjuk megszáradni, vagy sütőben is kisüthetjük.

– csuhé vagy kukoricacsutka: a figurák testét adja a csutka, hurkapálcából lehetnek a karok, lábak, papírgolyóból, fagolyóból a fej. A csuhélevelek beáztatás után könnyen formázhatók testekké.

Az így elkészült betlehem az otthon dísze és középpontja lehet karácsony idején, és maradandó élmény gyerekeknek, felnőtteknek is az együtt készített kis csoda.

Forrás: Makoldi Sándorné: Betlehemes játék, Cser kiadó

Várjuk a véleményed!

Tesco szaloncukor 2023 – íme a kínálat

Adventi naptár készítés otthon - hasznos ötleteket adunk

Adventi kalendárium készítés otthon – hasznos ötleteket adunk