in

Azbeszt pályázat 2023 – Megjelent a második országos azbesztmentesítési pályázat

Azbeszt pályázat 2023 – Megjelent a második országos azbesztmentesítési pályázat.

EM: Megjelent a második országos azbesztmentesítési pályázat felhívása

Budapest, 2023. július 7., péntek (MTI) – A kormány célja a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottak szerint az ország megtisztítása a hulladéktól, ezért támogatja a lakosság körében képződött, hulladékká vált azbeszt tartalmú építőanyag ártalmatlanítását. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) országos azbesztmentesítési pályázatára július 14-étől lehet jelentkezni – jelentette be Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár az Energiaügyi Minisztérium pénteki közleménye szerint.

A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottak szerint olyan intézkedéseket tesz, amelyek hozzájárulnak a hulladékképződés csökkentéséhez, az illegális hulladéklerakás megelőzéséhez és a hulladékból érték teremtéséhez. Az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében létrehozott Tisztítsuk meg az országot! projekt keretében eddig több százezer tonna jogellenesen elhagyott hulladékot számoltak fel főként közterületeken, az erdőkben, a folyók, valamint vasúti és közúti létesítmények mellett – áll a közleményben.

Az illegális szemétlerakatok helyszínének beazonosítását a Hulladékradar applikáció is segíti, melyet már több mint 28 ezer felhasználó töltött le – tették hozzá.

Magyarországon a korábban tetőfedésre, burkolásra és szigetelésre alkalmazott azbesztet az egészségkárosító hatása miatt 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban, és az épületek bontásakor jogszabály írja elő az azbesztmentesítést – emlékeztettek. Az először 2022-ben meghirdetett országos azbesztmentesítési pályázatot nagy érdeklődés övezte, ennek keretében eddig közel 1500 lakossági ügyféltől szállították el ártalmatlanításra az azbesztet tartalmazó építőanyag hulladékot.

A korábbihoz hasonlóan a pénteken megjelent felhíváson elnyerhető egyszeri, nem pénzbeli támogatás ingatlanonként maximum 300 négyzetméter mennyiségű azbeszthulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanításra történő átadásra vonatkozik. Csakis a hulladékjegyzék szerinti “17 06 05” azonosító kódú, azbeszttartalmú hulladék adható le, amely jellemzően tetőn, kerítésen, homlokzaton, válaszfalaknál, régi gáztűzhelyeken fordul elő, illetve épületen belüli ivóvíz vagy szennyvíz csövek, bekötővezetékek készülhettek belőle.

A pályázat kizárólag elektronikus úton adható be 2023. július 14-én 08:00 órától 2023. augusztus 4-én éjfélig. A részletes információk megtalálhatóak az NHKV honlapján megjelent felhívásban – írta az EM.

MTI

A részletes információk megtalálhatóak az NHKV honlapján megjelent felhívásban.

A Azbeszt pályázat 2023 – Megjelent a második országos azbesztmentesítési pályázat bejegyzés először a Spórolj naponta! oldalon jelent meg.

Várjuk a véleményed!

Mikor lesz a JOY napok 2023? – Íme a válasz!

Kádbelépő ár, online rendelés, infok itt!