in

Az 1946-os generáció kiválóságait ünnepli a Napút idei karácsonyi száma

Az 1946-os generáció magyar kiválóságait ünnepli idén a Napút hagyományos, december 21-én megjelenő karácsonyi száma – mondta el az MTI-nek Szondi György, a folyóirat főszerkesztője.

Hozzátette: a különleges évkönyvbe a magyar tudományos, művészeti, sport és közélet 93 olyan kiemelkedő személyiségét és alkotóját gyűjtötték össze, akik jövőre töltik be 70. életévüket, és ebből az alkalomból rövid írásokkal, vallomásokkal tekintenek vissza életútjukra.

Az ünnepi lapszámhoz mások mellett Bereményi Géza Kossuth- és Balázs Béla-díjas írót, forgatókönyvírót és rendezőt, Bródy János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenészt, Nagy Feró zenészt, Tolcsvay Béla Kossuth-díjas gitárost és zeneszerzőt, Földessy Margit Balázs Béla-díjas színésznőt, Kondor Katalint, a Magyar Rádió volt elnökét, Jávori Ferenc Kossuth-díjas zenészt és zeneszerzőt, Gulyás János Balázs Béla-díjas filmrendezőt, Molnár Miklós József Attila-díjas írót és Barsi Balázs ferences szerzetest kérték fel egy mintegy 70 soros summa megírására.

Az évkönyvhöz a hagyományoknak megfelelően tartozik egy 16 oldalas színes melléklet is, amelyben a számban szereplő jeles képzőművészek, építészek és belső építészek alkotásai kaptak helyet.
A sorozat ötlete Szilágyi György Hanyas vagy? című írása nyomán Bognár Antal szerkesztőtől született, és az első ilyen jellegű lapszám 1928-as nemzedékkel foglalkozott – idézte fel Szondi György, kiemelve, hogy a mostani kiadvánnyal együtt az elmúlt tizenkilenc évben összesen több mint ezernégyszázan szerepeltek a Napút év végi kiadványában.

A Napút karácsonyi évfordulós számának szereplői december 21-én, hétfőn találkoznak az Óbudai Társaskör nagytermében, az est házigazdája idén is Tarján Tamás irodalomtörténész lesz. Az eseményen hagyományos magyar és balkáni folklórra épülő zenéjükkel Horváth Kornél (ütőhangszerek) és Borbély Mihály (fafúvósok) Kossuth-díjas művészek lépnek fel.

– MTI –

Várjuk a véleményed!

Ez az M3 karácsonyi ajándéka

Jelentősek a különbségek a bankok karácsonyi hitelköltségeinél