in

Adventi gyertya meggyújtásának sorrendje

Adventi gyertya meggyújtásának sorrendje

Adventi gyertya meggyújtásának sorrendje – mutatjuk a hasznos infokat.

A hagyomány szerint három darab lila és egy rózsaszín gyertyát kéne elhelyezni a koszorún. A lila szín a keresztény hagyományban a bűnbánat színe, amit a nagyböjt folyamán szintén előszeretettel alkalmaz több felekezet is.

Az advent során ugyanis ugyanúgy önmegtartóztatással, bűnbánattal készülnek a keresztények a közelgő karácsonyra, mint tavasszal húsvét előtt. A négy vasárnapból a harmadik azonban kis szünetet jelent az önsanyargatás közepette, ekkor a küszöbön álló ünnep fölött érzett öröm kerül előtérbe. Ezt fejezi ki a rózsaszín gyertya.

Ahogy a színeknek van jelentése az ünnepi koszorún úgy a gyertyák meggyújtásának sorrendje is fontos szerepet tölt be a készülődés időszakában.

Adventi gyertya meggyújtásának sorrendje

A koszorú négy gyertyájának meggyújtási sorrendje: az első és a második lila, a harmadik a rózsaszín, a negyedik megint lila.

A protestáns és anglikán vallásban a gyertyák színei piros és fehér, sőt, sok esetben még egy ötödik gyertyát is állítanak a koszorú közepébe. Ezt Krisztus-gyertyának hívják, és csak szenteste gyújtják meg.

Egy másik magyarázat szerint minden adventi gyertya piros színű, mivel Jézus vérére emlékeztetnek.

Egy újabb színmagyarázat alapján a meggyújtás sorrendje a következő: kék, piros, fehér és lila. Ebben a kontextusban a gyertyák egy-egy vasárnapon érkező angyalt szimbolizálnak.

A legenda szerint az angyalok feladata az volt, hogy összehozza az egymástól elidegenedett családtagokat és barátokat, és szeretetet, békét hozzanak a földre.

Azok, akik hisznek az angyalok eljövetelében, négy különböző színű gyertyát tűznek az adventi koszorújukra, melyek színei megegyeznek az angyalok ruháinak színével.

Köszönjük, hogy megnézted Adventi gyertya meggyújtásának sorrendje anyagunkat.

Várjuk a véleményed!

Így készül: karácsonyi zokni varrás

Csondor Kata: Add tovább (Hóban ébred)