in

Az Amerikai Egyesült Államokba szállít karácsonyfadíszeket a soproni cég

Évente mintegy 700 ezer karácsonyfadíszt állít elő a soproni Pannónia Dekor Kft., ennek jelentős részét az Amerikai Egyesült Államokba szállítják – tájékoztatta az ügyvezető és egyben társtulajdonos az MTI-t.

Wratschko Erzsébet Zsófia elmondta, a családi vállalkozást Ausztriában alapították 1947-ben, majd székhelyét az 1990-es években áttették Magyarországra. A soproni telephely 2003 óta működik. Az osztrák-magyar tulajdonú cég már három generáció óta gyárt karácsonyfadíszeket, tulajdonosa a magyar ügyvezető és osztrák származású férje.

A társaság közel 50 éve áll kapcsolatban a világ legnagyobb, karácsonyfadíszeket értékesítő vállalkozásával. Az amerikai Bronner’s Christmas Wonderland mintegy négymillió katalógust ad ki évente, kínált termékeinek javát a soproni cég gyártja.

A Pannónia Dekor Kft.-nél évente körülbelül 700 ezer díszt készítenek, ennek 99 százaléka az Egyesült Államokba kerül, a maradék pedig a környékbeli karácsonyi vásárokba – ismertette az ügyvezető.
A cég fő profilja az üveggömbök gyártása, de készítenek csúcsdíszeket is. A vállalkozás soproni telephelyén ötvözik a régi és az új technológiát. Van például 40 éves szitagépük, de rendelkeznek a mai nyomdatechnikában használatos berendezésekkel is, amelyek fotó minőségű színek előállítására képesek. Az ügyvezető kiemelte, hogy egyes gömb mintáik az 1970-es évekből származnak, ugyanakkor minden évben újítanak is. Vannak olyan üveggömbök, amelyeket a gyártási folyamat során tízszer vesznek kézbe, míg elkészülnek, mert a minőség nagyon fontos – fogalmazott.

Az ügyvezető arról is beszélt, hogy minden januárban ellátogat hozzájuk az amerikai partner, és együtt dolgozzák ki a következő évi mintákat, tehát a szezonális tárgyak egész évre adnak a vállalkozásnak munkát. A soproni cégnek átlagban 30 alkalmazottja van, de jövőre szeretnék bővíteni a létszámot, valamint a gépparkot is.

A Pannónia Dekor Kft. 2014-ben 272 millió forint nettó árbevételt ért el a 2013. évi 219 millió forint után. A karácsonyfadíszeket gyártó családi vállalkozás nyeresége tavaly 23,4 millió forint volt, míg az előző évben 11,3 millió forintot tett ki.

– MTI –

Várjuk a véleményed!

A nap képe – Búvárkarácsony a hegyeshalmi bányatóban

Különleges! Adventi fényfestés az egri Végvári vitézek terén